Linkovi

Izgledi za globalni rast ekonomije - 2003-04-18


Horest Koler, Izvršni Direktor MMF-a: “To takoðe znaèi da su opasnosti od rata za globalnu ekonomiju zauzdane i posebno, da se strepnje zbog naglog skoka cena nafte nisu materijalizovale.”

Meðunarodni monetarni fond, koji je prošle nedelje održao ovde u Vašingtonu svoj redovni šestomeseèni sastanak ministara finansija, saopštio je da æe globalni rast ove godine biti oko 3,2 odsto i da æe se poveæati na 4 odsto iduæe godine. Kina i Sjedinjene Države su i dalje relativno svetle taèke. Ali postoje problemi u Japanu i Evropi, naroèito Nemaèkoj. Glavni ekonomsita MMF-a, Kenet Rogof, ukazuje da je nemaèka ekonomija previše regulisana i da je potrebno sprovesti dalekosežne reforme.

“Rekao bih da je u Nemaèkoj fundamentalni problem to što nije bila u stanju da se energièno oporavi u bilo kojem trenutku tokom proteklih nekoliko godina i mislim da je došla do taèke kada možemo slobodno da kažemo da su potrebne strukturne reforme. A kao prvu meðu njima bismo spomenuli reformu tržišta rada.”

U Nemaèkoj nije lako zaposliti ili otpustiti radnike, a velikodušno socijalno staranje znaèi da ne postoje stimulansi za nezaposlene da traže posao. Na samu Nemaèku otpada 30 odsto evropskog proizvoda. Meðunarodni monetarni fond i Svetska banka se nadaju da æe globalna ekonomska aktivnost dobiti znatan zamah do njihovog iduæeg sastanka u septembru u Dubaiju.

XS
SM
MD
LG