Linkovi

Ustupci službenika spasili Amerikan erlajnz od bankrotstva - 2003-04-18


Lui Ajala je aerodromski radnik u Majamiju za kompaniju Amerikan erlajnz. On æe poput stjuardesa, pilota i mehanièara morati da prihvati smanjenje plate za više od 20 posto u okviru paketa smanjenja troškova u vrednosti od 1,8 milijardi dolara. Gospodin Ajala kaže da su pred njima i njihovim porodicama teška vremena:

”Naviknuti smo na izvestan životni stil. Sada zaista moramo da smanjimo troškove i to ne samo mi veæ i èlanovi naših porodica”.

Sindikat stjuardesa i stjuarda je poslednji odobrio ovaj sporazum kasno sinoæ, dan pošto je na prethodnom glasanju bio odbaèen. Predstavnik kompanije Ameriken erlajnz Brus Hiks je izjavio za Glas Amerike da su ti ustupci bili zapravo manje zlo:

”Naša jedina alternativa je bila da prijavimo bankrotsvo. Da nismo dobili konaèno odobrenje èlanova sindikata, ova kompanija bi danas prijavila bankrotstvo. Posledice bi bile daleko teže - umesto 1,8 miljardi smanjenja troškova, trebalo bi nam još pola milijardi dolara -ukupno 2,3 milijarde“.

Kompanija Amerikan erlajnz je izgubila ogromnih 5,3 miliajrde dolara tokom protekle dve godine. Još dve amerièke avio-kompanije su nedavno bile primorane da proglase bankrotstvo.

Predstavnik kompanije Amerikan erlajnz, Brus Hiks, kaže da iza lošeg stanja industrije u celini stoje mnogi faktori:

”Ne verujem da je poslovna klima za avio kompanije bila ikada gora no što je to sada sluèaj. Cene goriva su dugo veoma visoke, poslovna putovanja su znatno smanjena u odnosu na ranije periode, uticaj rata u Iraku i pretnje terorizmom - sve to zajedno stvorilo je najgore uslove u avio-saobraæaju”.

Na medjunarodnom aerodromu u Majamiju, stjuardesa kompanije Amerikan erlajnz, Glenis Martinez, kaže kako se nada da æe ovi ustupci koje su odobrili sindikati uèiniti kompaniju profitabilnom i spasiti radna mesta na duge staze. Medjutim, ona priznaje da gaji izvesne sumnje:

”Mi još ne znamo da li æe kompanija Amerikan erlajnz bankrotirati. Ono na šta smo pristali ne pruža garancije da neæe biti bankrotstva“.

I zaista, funkcioneri te kompanije priznaju da bi ipak moglo doæi do bankrotstva. Izvršni direktor Don Karti kaže da, kako se izrazio, kompanija Amerikan erlajnz ” još nije van opasnosti“.

XS
SM
MD
LG