Linkovi

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel kaže da bi trebalo uskoro da poseti Damask - 2003-04-17


Amerièki državni sekretar Kolin Pauel kaže da bi trebalo uskoro da poseti Damask gde æe -- kako je rekao -- voditi otvorene razgovore u vezi amerièkih optužbi da Sirija razvija hemijsko oružje i pruža utoèište visokim zvaniènicima bivšeg iraèkog režima. Novinar Glasa Amerike, Dejvid Golast izveštava iz Državnog sekretarijata: Pauel nije pomenuo datum njegove posete Damasku, inaèe prve od prošlog aprila. U izjavi agenciji Asošijeted pres, Pauel je takoðe rekao da oèekuje da æe poseta biti u funkciji nastavljanja -- kako se izrazio -- “ veoma energiène” diplomatske razmene mišljenja u vezi izvesne amerièke zabrinutosti nakon rata u Iraku -- ukljuèujuæi informacije da su visoke liènosti režima Sadama Huseina našle utoèište u Siriji.

“Otvoreni smo sa Sirijcima i takoðe smo jasno predoèili da ne smatramo da je u njihovom interesu da prihvataju ljude koji pokušavaju da izaðu iz Iraka ili nekih drugih mesta u svetu, tražeæi utoèište u Siriji.”

Zvaniènici državnog sekretarijata navode da æe put Kolina Paula verovatno biti u sklopu njegove šire turneje po Bliskom Istoku koja ima za cilj poèetak primene izraelsko-palestinskog mirovnog plana, koji je izradio “meðunarodni kvartet” i koji treba da poène da se primenjuje nakon što novi palestinski premijer Mahmud Abas bude formirao vladu. Pauel je obeæao “mnogo aktivnije” angažovanje Sjedinjenih Država na tom pitanju, kada Palestinske vlast bude promenila svoje voðstvo.

XS
SM
MD
LG