Linkovi

Zarobljen Barzan Ibrahim Hasan Tikriti, polubrat  Sadama Huseina - 2003-04-17


Predstavnik Centralne komande general Vinsent Bruks je saopštio da su specijalne snage uz podršku amerièkih marinaca zarobile Barzana rano jutros u Bagdadu.

“Zarobljavanje Barzana pokazuje našu predanost nepopustljivom traganju za èlanovima slomljenog režima.“

General Bruks je okarakterisao Barzana kao visokog savetnika Sadama Huseina sa širokim znanjem o bivšem režimu. Barzani je na trideset osmom mestu koalicione liste najtraženijih pedeset pet begunaca. General Bruks je takodje potvrdio da su amerièke snage bombardovale kljuène baze glavne iranske opozicione grupe Mudžahedin-i-Halk koja je veæ preko deset godina bazirana u Iraku.

“Svesni smo prisustva pripadnika Mudžahedin -i-Halka u Iraku i držimo ih na oku veæ neko vreme. U ovom trenutku nastojimo da osiguramo neku vrstu sporazuma o obustavi vatre i njihovoj predaji.“

Amerièki državni sekretarijat je stavio Mudžahedin-i-Halk na listu teroristièkih organizacija 1997. godine; no neki èlanovi kongresa su opisali tu grupaciju kao prijateljsku, prodemokratsku, antifundamentalistièku i efikasnu snagu koja vrši pritisak na vladu u Iranu. Centralna komanda u Kataru je takodje izvestila o daljem oružanom otporu u Iraku. General Bruks je naveo da je novodošla amerièka Èetvrta pešadijska divizija vodila kratku borbu u blizini aerodroma Tadži, severno od Bagdada. Prema njegovim reèima, amerièki vojnici su ubili više neprijateljskih vojnika, zarobili oko stotinu i uništili jedan broj iraèkih tenkova. General Bruks je opisao neprijateljske snage kao dobro naoružane sa višestrukim raketnim lanserima, oklopnim transporterima i skladištem raketa klase zemlja-vazduh. General Bruks je takodje naveo da ima džepova bezakonja i nasilja u iraèkom gradu Mosulu. Izvešteno je da su amerièki vojnici ubili u tom gradu oko sedamnaest Iraèana u dva odvojena incidenta ove nedelje.

XS
SM
MD
LG