Linkovi

Koalicioni vojnici postepeno uklanjaju tragove Sadama Huseina - 2003-04-16


Rat u Iraku je takoreæi završen, iako nije poznato gde je Sadam Husein i oružje za masovno uništavanje koje je, kako tvrdi Pentagon, sakriveno. Meðutim, smirivanjem borbenih operacija koalicione snage mogu da se okrenu rešavanju politièke situacije u Iraku za koju æe kako je naveo sekretar Ramsfeld glavnu odgovornost snositi Iraèani.

”O osnovnim institucijama nove iraèke vlade odluèiæe iraèki narod. Slobodnim društvom ne bi smelo da se upravlja spolja. Mi možemo da pomognemo u ujedinjenju zemlje, da stvorimo stabilne i sigurne uslove neophodne za utemeljenje slobodnog društva. Meðutim, izgradnja slobodnog Iraka je pravo i odgovornost samih Iraèana“.

Prvi korak preduzet je u utorak u Nasiriji, na jugu Iraka, gde se okupilo 80 predstavnika anti Sadamovog režima, iz Iraka i iz inostranstva, koji su razmatrali planove o buduænosti zemlje. Posle sastanka izdali su saopštenje od 13 taèaka u kome se traži da posleratna vllada bude izabrana demokratski i da sve strane u Iraku uèestvuju u njoj. Takoðe se zahteva raspuštanje Sadamove BAAS stranke. Kljuèna šiitska organizacija bojkotovala je sastanku u Nasiriji. Taj bojkot ga, kako je u Pentagonu izjavio sekretar Ramsfeld, nije uznemirio, jer kako je rekao, i u Sjedinjenim Državama ljudi demonstriraju, bojkotuju politièke stranke i to je njihovo pravo. Taj problem moraju da reše Iraèani, izjavio je Ramsfeld, ali æe dobiti pomoæ. Administracija predsedniika Buša æe, kako je ukazao sekretar za odbranu, tražiti od novih lidera da ne prete susedima ili svetu oružjem za masovno uništenje. Moraæe da garantuju prava verskim i etnièkim grupama, kao i politièke i liène slobode. Sjedinjene Države se nadaju, rekao je Donald Ramsfeld, da oni koji to ne prihvate neæe biti u novoj vladi, jer novom Iraku treba vlada koja æe udovoljavati potrebama naroda, poštovati manjine, verske i etnièke razlièitosti.

”Mi samo ponavljamo naše uslove, a narod æe odluèiti. Narod zna ko je kakav. Zna ko su oni loši“.

Meðutim, stranka BAAS mora biti rasformirana, kao što je rasformirana i nacistièka stranka posle Drugog svetskog rata, a pošto je Sadam Husein poreðen sa Hitlerom to ne predstavlja iznenaðenje.

XS
SM
MD
LG