Linkovi

Legendarni komièar Bob Houp puni 100 godina - 2003-04-16


Bob Houp je zabavljao publiku još od 1909. godine, kad je kao šestogodišnji imigrant iz Engleske imitirao Èarlija Èaplina ispred jedne vatrogasne stanice u Klivlendu. Kao tinejdžer uèestvovao je na mnogim takmièenjima za talentovane usavršavajuæi svoje umeæe pevaèa i igraèa. On je zatim kao komièar nastupao na Brodveju, da bi zatim stekao slavu na radiju, u filmovima i na televiziji. Da bi proslavili njegov stoti rodjendan prijatelji i obožavaoci okupili su se na Holivudskom bulevaru priseæajuæi se njegove karijere. Bob Houp veæ ima èetiri plakete ugradjene u ploènik holivudske Aleje slavnih, a ovog puta je dobio još jednu kojom je proglašen ”gradjaninom veka“.

Bob Houp je slabog zdravlja i nije prisustvovao tom dogadjaju, ali su bili prisutni mnogi koji su ga znali. Komièarka Filis Diler je njegova prijateljica koja je ponekad radila sa njim na televiziji i filmu. ”Svi smo dužnici ovog divnog èoveka èije stvaralaštvo nikada neæe biti dostignuto - 200 filmova, 60 godina na televiziji, unazad sve do vremena vodvilja. Kakav èovek, kakav èovek. Živi veæ gotovo èitav vek, i nijedna nagrada nije dovoljno velika za njega.“ Filis Diler je bila èlanica Houpove trupe zabavljaèa koja je putovala u jugoistoènu Aziju tokom Vijetnamskog rata da bi podsticala moral amerièkih vojnika. To je bila božiæna tradicija nastala tokom Drugog svetskog rata, a nastavljena i u ratna i u mirna vremena gotovo šest decenija. Bob Houp je poslednji put putovao u inostranstvo za Božiæ 1990. godine, kad je zabavljao trupe stacionirane u Saudijskoj Arabiji koje su bile angažovane u operaciji Pustinjska oluja. Komièar Kelsi Gramer kaže da je uèestvovao u proslavi odavanja pošte Bobu Houpu jer je on èovek koji je svojoj zemlji donosio smeh:

”Kao i zbog mog sopstvenog oseæaja divljenja jer je posao obavljao tako dobro, smeha koji nam je pomogao da prebrodimo neke veoma teške dane i da uživamo u onim dobrim. Doprinos Boba Houpa njegovoj zemlji i društvu je neprocenjiv.“ Denis Miler je popularni komièar koji nikada nije upoznao Boba Houpa, ali mu se divio od detinjstva. On se seæa tematske pesme Boba Houpa - ”Hvala za seæanja“.

”Želim da se zahvalim gospodinu Houpu za seæanja. Znam da æe on biti ovde i 2103. godine. Nadam se da æemo i mi biti tu, kako bismo mogli da pevamo ove pohvale još jednom.“

Amerièki Kongres je odao poštu Bobu Houpu pet puta, ukljuèujuæi jednom kada ga je imenovao poèasnim veteranom amerièke vojske. On je jedina osoba u istoriji kojoj je odata takva pošta. Takodje Britanija mu je dodelila titulu poèasnog viteza. TV mreža NBC æe odati poštu ovom umetniku kasnije ovog meseca dvoèasovnim specijalnim programom pod nazivom: ”100 godina nade i humora“. Bob Houp æe napuniti 100 godina 29. maja.

XS
SM
MD
LG