Linkovi

Italija æe tražiti izruèenje Abu Abasa - 2003-04-16


Pravosudne vlasti u Italiji saopštile su danas da æe italijanska vlada zatražiti izruèenje palestinskog gerilskog voðe, Abu Abasa, koji je uhvaæen u Bagdadu. Dopisnik Glasa Amerike, Sabina Kasterlfranko izveštava iz Rima:

Italijanski ministar pravde, Roberto Kasteli je izvestio da æe biti podnet zahtev za ekstradiciju Abu Abasa, kojeg su pripadnici amerièkih specijalnih jedinica uhvatile u Iraku. Italija želi da sudi Abu Abasu zbog otmice italijanskog turistièkog broda Akile Lauro prilikom kojeg je jedan od putnika, Amerikanac Leon Klinghofer, inaèe invalid, bio ubijen i baèen u more. Otmièari su tada zahtevali oslobaðanje 50 palestinskih zatvorenika. Incident je okonèan pregovorima u kojima je posredovao Egipat, ali je Abas uspeo da pobegne iz Italije, pošto vlasti nisu imali dovoljno dokaza da ga zadrže u pritvoru. Dve nedelje kasnije, italijanski tužioci su podigli optužnicu protiv Abasa, kojem je suðeno u odsustvu 1986. godine, kada mu je izreèena doživotna kazna zbog planiranja otmice. Italijanski ministar pravde je takoðe izvestio da Italija sada treba da ustanovi koje su vlasti nadležne da prime zahtev za ekstradiciju.

Abas je uhvaæen u Bagdadu i drže ga amerièke snage u Iraku. Ministar Kasteli je naveo da je zahtev za izruèenje u proteklih nekoliko meseci upuæen Egiptu i Jordanu. Zamenik predsednika donjeg doma italijanskog parlamenta, Afredo Bijondi, je izjavio da Abas mora u Italiji da plati za taj zloèin. Takoðe je rekao da je hvatanje Abasa jasan dokaz da je Irak pružao utoèište teroristima.

XS
SM
MD
LG