Linkovi

Reakcije na hapšenje Abu Abasa - 2003-04-16


Predstavnik izraelske vlade Avi Pazner rekao je da je Izrael veoma zadovoljan hapšenjem Abu Abasa. Pazner je rekao da je Abu Abas terorista i da bi trebalo da mu se sudi zbog poèinjenih zloèina. Ali èlan palestinskog kabineta Saeb Erekat, zatražio je od Sjedinjenih Država da oslobode Abu Abasa, rekavši da njegovo zatvaranje predstavlja kršenje bliskoistoènog mirovnog sporazuma potpisanog 1995. u Vašingtonu, kojim su amnestirani svi funkcioneri Palestinske oslobodilaèke organizacije za dela poèinjena pre 1993. godine.

Abu Abasa, èije pravo ime je Mohamed al-Abas, zadržali su pripadnici amerièkih Specijalnih snaga u ponedeljak, u Bagdadu. Taj zloglasni gerilski lider bio je umešan u mnoge teroristièke operacije u prošlosti, od kojih je najpoznatija otmica italijanskog prekookeanskog turistièkog broda Akile Lauro, 1985. godine, u Sredozemnom moru. Tokom te operacije, teroristi su držali više stotina putnika kao taoce, dok su jednog od njih - nepokretnog Amerikanca Leona Klinghofera - ubili i zajedno sa njegovim invalidskim kolicima bacili preko ograde u more. Posle te akcije, Abu Abasa je 1986. godine jedan italijanski sud proglasio krivim u odsustvu i osudio na doživotni zatvor.

Godinama posle te otmice Abu Abas se u nekoliko navrata izvinjavao zbog ubistva Klinghofera, tvrdeæi da je bilo pogrešno. Izrael je zakljuèio da se Abu Abas odrekao nasilja i dozvolio mu da se vrati u pojas Gaze. Sjedinjene Države su takodje pe nekoliko godina povukle poternicu za njim. Medjutim kasnije je Izrael optužio Abu Abasa da obuèava palestinske militante u Iraku i da novac koji dobija od režima Sadama Huseina upuæuje porodicama palestinskih bombaša-samoubica. Porodica Leona Klinghofera kaže da je Abu Abas ismevao njegovo ubistvo i da nikada nije iskreno izrazio žaljenje. Zbog toga porodica traži da se Abu Abasu ponovo sudi u Americi. Amerièki funkcioneri kažu da hapšenje Abu Abasa dokazuje da su veze Sadama Huseina sa teroristima mogle da predstavljaju opasnost po Sjedinjene Države. Smatra se da Abu Abas i njegova grupa PLF nisu bili povezani sa teroristièkom organizacijom Al-Kaida.

XS
SM
MD
LG