Linkovi

Opasnost od kasetnih bombi u Iraku - 2003-04-16


Na ulici u Bagdadu jedan amerièki vojnik upozorava sve stanovnike da se udalje. No, teško je udaljiti radoznalu decu. Dvoèlani tim se upravo priprema da detonira delove kasetne bombe koja u širokom preèniku može da seje veæi broj manjih eksplozivnih naprava, kakve su naðene u vrtu jedne od kuæa u ovoj èetvrti Bagdada.

Ceo se kraj trese od detoniranja samo jednog od ostataka kasetne bombe, kakve su 7. aprila padale na èetvrt Al Kurnak, dok su amerièke snage gaðale obližnje iraèke vojne ciljeve. Jedan od žitelja Al Kurnaka ovako objašnjava opasnost od kasetnih bombi:

”Odmah nakon eksplozije ljudi su izašli da vide šta se dogaða i ugledali te -- kako ih nazivaju -- male bombice. Kada bi neko od znatiželjnih podigao bombicu usledila bi nesreæa.”

Kapetan Ostin kaže da je njegov tim dosada detonirao 20 takvih eksplozivnih naprava u Al Kurnaku. Po njegovim reèima, biæe potrebno još nedelju dana da se ukloni ili detonira svih 100 bombica koje se do sada pronaðene. Ali, stanari brinu o onima koje nisu pronaðene. Kavter Husein, je inženjer hemije, koju je studirala u Britaniji. On a je uznemirena, zbunjena i ljuta.

“Samo je narod platio u ovom ratu. Nije ni Sadam niti bilo ko drugi. Hteli smo da ga se otarasimo, ali ne na ovakav naèin” - kaže ona.

28-godišnji sin Šavi Kadera, Udaj platio je životom 7. aprila.

Kader kaže da je Udaj pošao da pomogne susedu da ugasi požar. No pri povratku kuæi zadesio se pored osobe koja je podigla deo kasetne bombe. Usledila je eksplozija u kojoj su poginuli Udaj, sused i dva susedova sina. Polemika o upotrebi kasetnih bombi traje veæ duže vremena. Meðunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, Hjuman rajts voè upotrebu takvih bombi smatra kršenjem meðunarodnog humanitarnog prava. Meðutim, Luiz Dosvald-Bek, šef Meðunarodne komisije pravnika, kaže da pitanje nije tako jednostavno:

“Ne postoji zvanièan sporazum o zabrani kasetnih bombi, stoga je to više pitanje procene da li u okolnostima u kojima se upotrebljavaju postoji nesrazmerno velika opasnost po civile”.

Dosvald-Bekova takoðe kaže da voðenje rata u gusto naseljenim gradskim sredinama po pravilu ugrožava civile. Timovi za uklanjanje municije ustanovili su da su snage Sadama Huseina skrivale svoje oružje u naseljenim èetvrtima, što je otežavalo borbu. Kapetan Ostin kaže:

“Smeštali su protiv-vazdušne baterije u gusto naseljenim èetvrtima i uz kuæe. Naši avioni, koji su ih nalazili odmah su uzvraæali vatrom. Problem je što su to oružje smestili u stambenim èetvrtima grada gde živi puno ljudi.”

I dok se nastavlja traganje za iraèkim oružjem skrivenim po školama, bolnicama i dvorištima, i uništavanje ne-eksplodiranih amerièkih kasetnih bombi -- obièna šetnja kroz gradske èetvrti Bagdada postala je opasan poduhvat.

XS
SM
MD
LG