Linkovi

Inicijativa da se od Bliskog istoka napravi zona bez oružja za masovna uništavanja - 2003-04-16


U Ujedinjenim nacijama Sirija je podnela predlog rezolucije u kojoj se poziva Savet bezbednosti da pomogne regionu Bliskog Istoka da postane zona oslobodjena oružja masovnog uništenja. Iz Njujorka izveštava novinarka Glasa Amerike, Barbara Šecau:

U nacrtu se poziva Savet bezbednosti da preuzme vodeæu ulogu u inicijativi za pretvaranju Bliskog Istoka u zonu bez oružja masovnog uništenja, posebno nuklearnog oružja. Sirijski ambasador Mihail Vebe je na zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti podneo nacrt rezolucije, koji podržava grupa arapskih zemalja u Ujedinjenim nacijama.

“Smatramo da je to veoma važna rezolucija da bi se u ovoj fazi pokazala neophodnost da region ne poseduje nikakvo oružje masovnog uništenja -- pre svega, nuklearno oružje koje je najdestruktivnije, zatim hemijsko i biološko oružje”.

U nacrtu se takoðe pozivaju vlade da ratifikuju niz sporazuma o kontroli naoružanja, ukljuèujuæi konvenciju o hemijskom oružju iz 1993. godine. Izrael, za koji se smatra da poseduje nuklearno oružje, potpisao je tu konvenciju, ali je nikada nije ratifikovao. Sirija nije ni potpisala ni ratifikovala konvenciju o hemijskom oružju. Amerièki ambasador u Ujedinjenim nacija, Džon Negroponte je pred novinarima rekao da Sjedinjene Države smatraju da nijedna država u regionu, ukljuèujuæi Izrael ne treba da poseduje oružje masovnog uništenja.

“Mi oduvek govorimo da bi cilj trebalo da bude da èitav region bude bez ikakvog oružja masovnog uništenja. Da, to se odnosi na sve zemlje u regionu.”

Nacrt rezolucije koju predlaže Sirija, ponuðen je u trenutku dok Sjedinjene Države optužuju Siriju da razvija sopstveno hemijsko oružje i pruža utoèište teroristima, što Sirija negira.

XS
SM
MD
LG