Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija o SARS-u - 2003-04-16


Nauènici kažu da je virus korona, sada identifikovan kao uzrok SARS-a, deo iste porodice virusa koji uzrokuju obiènu prehladu. Medjutim, oni istièu da je on deo odredjene podgrupe virusa korona koja nema ista svojstva kao virus koji uzrokuje prehladu. Struènjak za viruse Svetske zdravstvene organizacije Klaus Štor kaže da bi sada kad je ovaj virus korona identifikovan, moglo biti moguæe razviti specifiènije dijagnostièke testove za ovu bolest:

”Sada istraživanje može biti fokusirano na ovaj virus. To istraživanje æe nam pomoæi da razvijemo nove lekove. Sada možemo da se usredsredimo na patogen koji pruža dodatne informacije za razvoj testova. Sada se možda može razmišljati i o pravljenju vakcine. Mi smo još uvek optimistièni da možemo da kontrolišemo tu bolest merama koje smo primenili.“

SARS se širi kapljicama pljuvaèke u bliskom liènom kontaktu. Simptomi obuhvataju visoku temperaturu, suvi kašalj i nedostatak vazduha. Oko èetiri posto žrtava podlegne bolesti. Nauènici kažu da je ovaj virus dugo postojao u prirodi, ali nikada ranije nije zabeležen kod ljudi. Oni istièu da novo saèinjavanje genetskog niza virusa SARS-a pruža dokaze da je on potekao od životinja. Nauènik u Amerièkom centru za kontrolu bolesti, Džejms Le Duk, kaže da je ovo prvo iskustvo koje nauènici imaju sa tim virusom. Stoga, kaže on puno toga još nije poznato.

”Kao što znate ovo je prvi put da se pojavila ovakva epidemija. Nikada ranije se nije dogodila kod ljudskih biæa. Veoma je teško kontrolisati bolest koje se šire putem kapljica pljuvaèke od osobe do osobe. Mislim da bi bilo preuranjeno sugerisati da se ova epidemija približava kraju.“

Epidemija SARS-a je najteže pogodila Hong Kong i Kinu, odakle je, kako se veruje, ta bolest i potekla. Funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije izveštavaju da u Pekingu ima izmedju 100 i 200 sluèajeva bolesti, daleko više od zvaniène cifre od 37 sluèajeva. Oni istièu da se trenutno prati oko hiljadu sluèajeva osoba koje su, kako se sumnja, zaražene tim virusom. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je njenim struènjacima najzad bilo omoguæeno da posete vojne bolnice u Pekingu u utorak. Ista organizacija izveštava da se bar 50 pacijenata u toj bolnici leèi od SARS-a.

XS
SM
MD
LG