Linkovi

Delegacija SCG otputovala na konferenciju EU u Atini - 2003-04-16


Delegacija državne zajednice Srbija i Crna Gora, na èelu sa predsjednikom Svetozarom Maroviæem, danas popodne otputovala je u Grèku prijestonicu. U delegaciji je i zamjenik ministra inostranih poslova državne zajednice Igor Lukšiæ koji je uoèi polaska rekao:

'To je jedna nova faza inegracionih procesa u Evropi i mi smo sreæom prisutni, nažalost ne kao buduæa èlanica EU u smislu naredne godine, ali kao posmatraèi, što znaèi da i mi polako uèestvujemo u svim tim procesima koji se odigravaju i u našem regiou i u Evropi'

Lukšiæ je istakao da je u Atini jedino Slovenija, od zemalja nastalih iz bivše SFRJ, potpisala pristupnicu Briselskoj petnaestorki, nakon decenije ispunjenja veoma strogih uslova. Brzina prikljuèenja državne zajednice EU zavisiæe od njene posveæenosti evropskim demokratskim procesima:

'Što brže budemo dalje radili na jaèanju naših demokratskih institucija, poštovanju ljudskih i demokratskih prava, otvaranju naše ekonomije, tim prije možemo raèunati i na pristupanje SCG Evropskoj uniji. Ultraoptimisti govore o 2007., oni nešto realniji o 2010.'

Inaèe, mediji u Crnoj Gori danas se opširno bave juèerašnjom sjednicom VSO održanom u Meljinama na kojoj je i formalno ukinuta vojna kontraobavještajna služba i formirana vojna služba bezbjednosti u sastavu Ministarstva odbrane državne zajednice. Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Maroviæ to je oznaèio kao važan dan jer se, kako je rekao, 'afirmiše naèelo demokratizacije i civilne kontrole vojske i policije'. VSO juèe je, uz neke kadrovke smjene, obavezao Ministarstvo odbrane da izda pisano nareðenje o postupcima pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane u sluèaju kontakta sa osobama optuženim od strane Haškog tribunala.

XS
SM
MD
LG