Linkovi

Pobeda u Iraku izvesna, ali još nije potpuna - 2003-04-15


Predsednik Buš je rekao da je vojna pobeda u Iraku izvesna, ali još nije potpuna

“Centralizovana vlast diktatora je okonèana. Ipak, u delovima Iraka, oèajnièki i opasni elementi opstaju. Snage naše koalicije æe goniti te neprijatelje sve dok se ne predaju ili dok ne budu uništeni.”

Predsednik je rekao da koalicione snage poèinju, kako se izrazio, težak posao pomažuæi Iraku da izgradi slobodno i stabilno društvo. On je rekao da se pod tim podrazumeva obnova elektriène mreže i baziènih usluga, eliminisanje oružja masovnog uništenja i dostava hrane, vode i lekova.

Buš je naveo da æe biti potrebno vremena da se stvori “pravièna i reprezentativna vlada” u Iraku, koja æe poštovati ljudska prava i vladavinu zakona. Kada se to uradi, rekao je on, verujem da æe Irak za èitav Bliski istok predstavljati primer kako sprovoditi reforme i postiæi progres. Buš je ukazao da SAD još uvek ugrožava, kako se izrazio, “odluèan i dovitljiv neprijatelj” , koji raspolaže oružjem masovnog uništenja.

Bušova administracija je navela da je jedna od tih zemalja Sirija, za koju amerièki funkcioneri kažu da su neki iraèki lideri u njoj našli utoèište. Sirija je saopštila da ne poseduje ilegalno oružje i da ne pomaže èlanove Sadamovog režima. Mada nije pomenuo Siriju po imenu, predsednik Buš je rekao da upuæuje jasnu poruku svima, koji bi ugrozili SAD i njihove saradnike.

“SAD i naši saveznici æe se braniti. Kada nešto obeæamo, mi æemo to i uraditi. Ono što poènemo to æemo i završiti.”

Za Irak, rekao je predsednik Buš, pad Sadama Huseina predstavlja dobru priliku za Iraèane da uzmu buduænost u svoje ruke:

“Pre mesec dana, ta zemlja je bila zatvor svom narodu, sklonište terorista, i posedovala je arsenal oružja koji je ugrožavalo svet. Svet je danas bezbedniji. Teroristi su izgubili jednog saveznika. Iraèki narod je preuzeo kontrolu nad svojom sudbinom. Ovo su dobri dani u istoriji slobode.”

Bivši opozicioni lideri iz inostranstva i u samom Iraku, sastali su se danas sa amerièkim funkcionerima radi diskusije o buduænosti, navodeæi da posleratna vlada mora biti demokratska i da mora poštovati razlièitosti te zemlje.

XS
SM
MD
LG