Linkovi

Kradljivce dragocenosti èeka sud - 2003-04-15


Muzej, kao i njegova izuzetno vredna kolekcija starina, skoro da su potpuo “oèišæeni”, prošlog petka, dok su snage koalicije, kao je to Pentagon naveo, bile zauzete obezbeðivanjem Bagdada, kao i dok su se obraèunavale sa preostalim pristalicama Sadama Huseina. Državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da SAD sada traže pomoæ od UNESKO-a i EU, kao i od drugih organizacija, o tome kako da zaštite preostala iraèka istroijska bogatstva, dodavši da æe SAD preuzeti “vodeæu ulogu” u pokušaju da se obnovi pokradena kolekcija.

“SAD æe saraðivati sa jednim brojem pojedinaca i organizacija, kako bi ne samo obezbedili taj muzej, veæ i kako bi bilo povraæeno ono što je uzeto, a uèestvovaæe i u obnovi svega što je polomljeno.”

Državni sekretarijat je saopštio da SAD saraðuju sa INTERPOL-om, u pokušaju da se presrtenu primerci pokradenih iraèkih dragocenosti, pre nego što izaðu na crno, svetsko, tržište starina. Istovremeno, upuæeno je i upozorenje Amerikancima koji kupuju ili trguju takvim predmetima, da bi mogli biti kažnjeni po osnovu zakona o zaštiti ukradenih nacionalnih dragocenosti, kao i po osnovu drugih zakona koji štite kulturnu baštinu.

XS
SM
MD
LG