Linkovi

Iraèka opozicija razgovara o planovima za buduænost zemlje - 2003-04-15


Sjedinjene države su saopštile da su pregovori u Nasiriji tek prvi korak u mnogo dužem procesu èiji je cilj stvaranje prelazne Vlade u Iraku. Medjutim, demonstranti su izašli na gradske ulice izražavajuæi protest protiv, kako neki smatraju, pokušaja Amerike da postavi prelaznu Vladu. Portparol Centralne komande general-major Vinsent Bruks, izjavio je da su protesti dobar znak.

”Svakako bismo želeli da nema gradjanskih nemira ili nasilja. Medjutim, njihovo pravo da izraze svoje mišljenje je nešto što mi vidimo kao dobru vest i možda, kao trend za buduænost.“

Sastanak u Nasiriji - gradu na jugu Iraka, okupio je grupe iz Iraka i van zemlje, koje se protive politici Sadama Huseina, a susret je organizovala Kancelarija za Rekonstrukciju i humanitarnu pomoæ - amerièko vojno telo koje æe upravljati Irakom do preuzimanja vlasti od strane postavljanja prelaznog civilnog rukovodstva. General-major Bruks takodje je izjavio da se ulažu veliki napori da se pronadje oružje za masovno uništenje, što je jedan od kljuènih ciljeva vojne akcije.

”I dalje smo ubedjeni da se u Iraku nalazi oružje za masovno uništenje i ostajemo uvereni u to.“

General-major Bruks je izjavio da koalicija ulaže znatna sredstva u potragu za oružjem, dodavši da je cela artiljerijska jedinica, sa nekoliko hiljada specijalno obuèenih pripadnika, dobila taj zadatak. Bruks je takodje dodao da koalicione snage nastavljaju da rade kako bi onemoguæili tražene èlanove bivšeg režima da pobegnu u Siriju. Amerièki zvaniènici su optužili Siriju da je pružila utoèište nekima od èlanova bivšeg režima, mada je Sirija negirala ove navode.

XS
SM
MD
LG