Linkovi

Nastojanje da se ožive lokalne uprave u Iraku - 2003-04-15


Danas, nedaleko od južnog iraèkog grada Nasirije, grupa Iraèana poèinje prvi u nizu sastanaka o tome kako upravljati zemljom posle obaranja režima Sadama Huseina. Novoosnovana Uprava za rekonstrukciju i humanitarne poslove dobila je zadatak da obavlja funkciju vlasti u Iraku dok se ne osnuje privremena vlada. Za direktora Uprave postavljen je penzionisani amerièki general Džej Garner, dok æe najviši britanski funkcioner u njoj biti britanski general-potpukovnik Tim Kros. General Kros je izjavio za britanski radio da je njegov cilj da se te funkcije što je moguæe skorije predaju iraèkoj vladi:

”Namera nam je da što pre predamo naše dužnosti. Nastojaæemo da najveæi deo svog posla obavimo za tri do šest meseci.“

General Kros kaže da su kancelarije veæ poèele da funkcionišu na severu i na jugu Iraka, a da æe u Bagdadu biti otvorena kroz nedelju-dve. On napominje da je brza vojna pobeda nad Sadamom Huseinom pomogla da se spreèi moguænost izbijanja humanitarne krize:

”Nemamo desetihe hiljada gladnih. Nemamo mnogo izbeglica. Takve krize nema u Iraku. To je dobra vest i treba je pozdraviti.“

Amerikanci i Britanci kažu da im je prioritet pomaganje Iraèanima da obnove politièke strukture u zemlji. A general Kros dodaje da bi u tome trebalo da povedu Iraèani na nivou lokalnih zajednica:

”Treba poèeti od dna naviše. Mislim da svi treba da shvate da mi ne treba da nameæemo neki sistem za koji mi smatramo da je ispravan“

General Tim Kros je dodao da u južnom Iraku, koji kontroliše britanska armija, lokalni lideri veæ rade na osnivanju seoskih i gradskih skupština.

XS
SM
MD
LG