Linkovi

Optuženog Oriæa mnogi u Bosni smatraju herojem - 2003-04-15


Naseru Oriæu je bilo potrebno manje od 15 minuta da se izjasni da nije kriv po svih šest taèaka optužnice. Dok je optužnica ètana i dok se, preko prevodioca, izjašnjavao o svojoj krivici, Oriæ nije pokazao nikakva oseæanja.

Zloèini za koje je Oriæ optužen su navodno poèinjeni na podruèju Srebrenice, koja je poznatija po masakru oko osam hiljada muslimana 1995. godine. Tužioci su optužili Oriæa, koji je bio komandant bošnjaèkih snaga u takozvanoj bezbednoj zoni UN za ubistva i zlostavljanje srpskih zatvorenika i razaranje i pljaèkanje najmanje 50 sela naseljenih veæinom Srbima. Kao komandant bošnjaèkih snaga na podruèju Srebrenice, 1992. i 1993. godine, Oriæ, prema tužiocima, mora da snosi odgovornost za primenu, kako su naveli, strategije bezobzirnog razaranja.

Oriæ je uhapšen prošle nedelje ispred svoje kuæe u Tuzli, tokom akcije, koja je, prema oèevicima, trajala samo dva minuta. Optužnica protiv njega je bila zapeèaæena sve do njegovog hapšenja.

Generalni sekretar NATO-a, Džordž Robertson je pohvalio hapšenje Oriæa i pozvao ponovo da se bivši vodja bosanskih Srba, Radovan Karadžiæ i general Ratko Mladiæ predaju Haškom tribunalu. Èinjenica da su oni još uvek na slobodi dok je Naser Oriæ uhapšen razgnevila je mnoge preživele iz Srebrenice koji Oriæa smatraju svojim braniteljem.

Medjutimn, mnogi Srbi se takodje žale na pristrasan odnos tribunala pošto je, prema njima, tribunal podigao brojnije optužnice protiv Srba nego protiv Muslimana. Sudjenje Oriæu æe verovatn poèeti tek za nekoliko meseci. Oriæ æe biti pritvoren u istom zatvoru kao i bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševiæ, dok je inaèe pre sukoba na Balkanu bio èlan Miloševiæevog obezbedjenja.

XS
SM
MD
LG