Linkovi

Britanija pregovara sa Damaskom - 2003-04-14


Britanija je saopštila da vodi razgovore na visokom nivou sa sirijskim liderima u jeku amerièkih optužbi da Sirija krije hemijsko oružje i pomaže bivšim iraèkim funkcionerima. Dopisnik Glasa Amerike Majkl Dradž izveštava iz Londona:

Britanija se prikljuèila Sjedinjenim Državama u iznoššenju upozorenja abog moguæe saradnje Sirije i bivših iraèkih funkcionera. Britanski sekretar za odbranu Džef Hun je izjavio na jednoj konferenciji za štampu u Londonu da bi Sirija možda želela da iskoristi ekspertizu iraèkih struènjaka za naoružanje.

”Mislim da je za nas neposredna opasnost da bi neki od umešanih u iraccke programe za proizvodnju oružja masovnog uništenja mogli da pobegnu preko granice u Siriju, oèigledno time pospešujuæi nastojanja same Sirije u tom pravcu.“

Britanski sekretar za inostrane poslove Džek Stro je izjavio na konferenciji za štampu u Kuvajtu da je bilo, kako se izrazio, znatne saradnje izmedju Sirije i vlade Sadama Huseina pre prošlomeseène Amerikancima predvodjene invazije na Irak. Gospodin Stro je izjavio da su trenutno u toku kontakti na visokom nivou sa Sirijom, kojima rukovodi premijer Toni Bler, kako bi se sirijski funkcioneri uverili da okonèaju takvu saradnju.

”Želimo da Sirija pruži uveravanja da æe u potpunosti saradjivati kako bi eventualni begunci od pravde iz Sadamovog okruženja bili izvedeni pred lice pravde. Takodje želimo da se sva pitanja, koja su postavljena u vezi zabranjenog oružja, koje Sirija navodno poseduje, adekvatno reše.“

Gospodin Stro je rekao da nema dokaza koji bi podržali tvrdnje predsednika Buša da Sirija, kako se veruje, poseduje hemijsko naoružanje, ali britanski funkcioneri istièu da se to pitanje mora razmotriti. Gospodin Stro takodje demantuje da postoje bilo kakvi planovi za napad na Siriju. Po njegovim reèima, “Sirija nije sledeæa na listi“. Sirijska vlada saopštava da ne krije iraèke funkcionere niti drži zabranjeno oružje.

XS
SM
MD
LG