Linkovi

Rat na prekretnici - 2003-04-14


Amerièka Centralna komanda u Persijskom zalivu kaže da pad Tikrita, rodnog grada Sadama Huseina, dovodi kampanju u Iraku do prekretnice. Ali, kako iz Dohe izveštava dopisnik Glasa Amerike Rodžer Vilkison, predstavnici oružanih snaga kažu da je prerano reæi da je rat završen. Amerièki tenkovi i pešadija samo što nisu potpuno preuzeli kontrolu nad Tikritom, poslednjim uporištem Sadama Huseina. Predstavnik Centralne komande, brigadni general Vinsent Bruks, izjavio je da su amerièke snage zauzele predsednièku palatu u Tikritu i da sada tragaju za pristalicama režima u gradu i okolini. General Bruks kaže da je Tikrit, po svemu sudeæi, pao sa manje otpora nego što se oèekivalo, ali istovremeno upozorava da lojalistièki elementi nisu odustali od borbe. Prema gledištu generala Bruksa, buduæi sukobi biæe lokalizovani i manjeg obima. Amerièke oružane snage, kaže on, više ne smatraju iraèku armiju za efektivnu silu i oèekuju da bilo kakve borbe, do kojih bi moglo da dodje, neæe biti rezultat nekog organizovanog pokušaja pripadnika režima:

”Ova kampanja ima nekoliko ciljeva, a svi ti ciljevi moraju se ispuniti pre nego što budemo mogli da kažemo da je misija završena i pobeda potpuna, a mi možemo da predjemo na ispunjavanje drugih obaveza.“

General Bruks kaže da još uvek ima mesta u Iraku u kojima amerièke snage nisu ugušile svaku vojnu aktivnost, kao i nekih do kojih još nisu ni doprle:

”Besumnje, došli smo do trenutka u kome se privode kraju odluèujuæe vojne operacije usredsredjene na uklanjanje režima, uništavanje njegovih sposobnosti i oduzimanje njegovih moguænosti da ugrožava susedne zemlje, koalicione snage ili naše zemlje. Taj posao se sada privodi kraju. Dakle, sada se nalazimo na prekretnici.“

General Bruks je rekao da je novi cilj koalicije prelaz sa borbenih operacija na uspostavljanje stabilnosti u celoj zemlji. On je dodao da je jedan od zadataka koalicionih snaga pronalaženje 80 nestalih komada odeæe sa ugradjenim eksplozivom, kakva se koristi u samoubilaèkim napadima. On kaže da bi ta odeæa mogla biti u rukama stranih boraca, pretežno Sirijaca, koji su ulazili u okršaje sa amerièkim snagama oko Bagdada. General Bruks je takodje rekao da su sva nalazišta nafte u Iraku, koja se smatraju od posebne važnosti za obnovu zemlje, sada pod kontrolom amerièkih ili saveznièkih snaga.

XS
SM
MD
LG