Linkovi

Amerièki zakonodavci upozoravaju Siriju - 2003-04-12


Demokrate i republikanci u Predstavnèkom domu predoèili su da je vreme da se sirijskoj vladi da jasno do znanja da mora okonèati svoju podršku terorizmu. Kongresmen Eliot Engel, glavni kosponzor zakonskog predloga o sankcijama Siriji, naglasio je da sirijska vlada ne bi trebalo da shvati taj predlog kao ”objavu rata“ nego kao jasnu poruku da bi trebalo da podje novim putem: “Možemo imati normalne diplomatske odnose sa Sirijom ako se ponaša kao poštena zemlja. Medjutim, ako nastavi da podržava terorizam, okupira Liban, proizvodi oružje masovnog uništenja, vreme je da se sa njom postupa oštro.”

Kongresmen Engel je skeptièan prema izjavama amerièke vlade da Sirija pruža veæu pomoæ u ratu protiv terorizma posle teroristièkih napada 11. septembra 2001. godine u Vašingtonu i Njujorku. Konsponzor pomenutog zakonskog predloga Ileana Ros-Leitinen istakla je da podrška sirijske vlade teroristièkim organizacijama, poput muslimanskog pokreta Hezbolah u Libanu i ekstremnih palestinskih grupa - što je potvrdila CIA- prevazilazi povoljne promene: ”Od sedam sponzora državnog terorizma na amerièkoj listi samo Sirija konkuriše Iranu u besramnoj podršci terorizmu.“

Zakonskim predlogom pod nazivom ”Odgovornost Sirije i obnova suvereniteta Libana“ zahteva se od predsednika Buša da nametne niz sankcija sirijskoj vladi ukoliko ona ne okonèa podršku medjunarodnom terorizmu, ne povuèe sve svoje osoblje iz Libana i ne obustavi proizvodnju i stacioniranje balistièkih raketa i hemijskog i biološkog oružja. Napori da se slièan zakonski predlog usvoji prošle godine u Predstavnièkom domu nisu uspeli jer su se tome uspotivili Bela kuæa i Stejt department sa obrazloženjem da je pomoæ Sirije potrebna u ratu protiv terorizma. Kongresmen Engel se nada da se to ovog puta neæe dogoditi i navodi tome u prilog oštre zamerke sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda i drugih sirijskoj vladi zbog njene pomoæi bivsim funkcionerima vlade Sadama Huseina. Slièan zakonski predlog biæe podnet narednih nedelja u Senatu. Kosponzori su senatori Barbara Bokser i Rik Santoram. Kongresmen Engel je takodje bio upitan šta misli o nedavnoj izjavi britanskog sekretara za inostrane poslove Džeka Stoa da je potrebno da se Sirija i Iran ukljuèe u razgovore o buduænosti Iraka. Kongresmen Engel je uzvratio da bi u svakom razgovoru sa sirijskom vladom trebalo da je se upozori da se okane zastranjivanja. Što se tièe razgovora o amerièkoj vojnoj akciji protiv Sirije, kongresmen Engel smatra da je takav razgovor preuranjen.

XS
SM
MD
LG