Linkovi

Bezakonje je i dalje problem u Bagdadu - 2003-04-12


Amerièke snage su obezbedile još dva mosta preko reke Tigar, ali su odmah iza trupa nailazili pljaèkaši koji su pustošili vladine zgrade. Slièni prizori mogli su se videti širom Iraka tokom proteklih dana. Humanitarne organizacije pozvale su amerièke i britanske snage da uèine više na uspostavljanju javnog reda, istièuæi da medjunarodno pravo zahteva od okupacionih sila da osiguraju bezbednost civilnog stanovništva na podruèjiima pod njihovom kontrolom. Predstavnik Centralne komande, general major Vinsent Bruks, izjavio je da koalicione snage u tom pogledu izvršavaju svoje obaveze: ”U oblastima gde smo prisutni, prema izveštajima koje dobijamo od komandanata, to doprinosi boljoj bezbednosnoj situaciji. Medjutim, ne možemo svugde da budemo prisutni, tako da ima mesta gde vlada nered“.

Mosul, na severu Iraka je takodje bio poprište široko rasprostranjenog pljaèkanja. Medjutim, general major Bruks je rekao da su lokalni stanovnici organizovali samo-zaštitu u pojedinim gradskim èetvrtima, što je pomoglo da se uspostavi red. Javljeno je takodje da su dve bespilotne letelice pronadjene u jednoj fabrici fosfata u zapadnom Iraku. Medjutim, funkcioneri kažu da bi dodatna istraga bila potrebna da bi se utvrdilo da li bi te letelice moglu da prenose hemijsko oružje. Pored toga, 15 aviona - lovaca pronadjeno je na jednom aerodromu u tom podruèju. General major Bruks je takodje izvestio da je 59 muškaraca, sposobnih za vojnu službu, zaustavljeno na jednom kontrolnom punktu u tom podruèju u pokušaju da se prebace do zapadnih granica Iraka: ”Oni su pri sebi imali pisma u kojima se nude novèane nagrade za ubijanje Amerikanaca, kao i 630 hiljada dolara u novèanicama od stotinu dolara“.

Koalicioni komandanti smatraju da bi iraèke snage mogle da pokušaju da pruže poslednji otpor u rodnom gradu Sadama Huseina, Tikritu, jedinom veæem gradu koji još nije pod kontrolom koalicionih snaga. Iraèke trupe se navodno kreæu ka tom gradu koji se nalazi oko 150 kilometara severno od Bagdada. U medjuvremenu, marinci su pronašli trojicu novinara u jednoj bolnici u Bagdadu, kao i telo èetvrtog novinara koji je, kako izgleda, poginuo tokom borbi u glavnom gradu. Dvojica novinara su bila ranjena u utorak u hotelu Palestina, dok treæi novinar nije bio povredjen. Njihova imena još nisu saopštena.

XS
SM
MD
LG