Linkovi

Od veæih gradova ostao je samo Tikrit - 2003-04-12


U Bagdadu, razulareni pljaèkaši odnose sve što se može odneti - ne samo iz državnih zgrada veæ i iz bolnica, hotela, prodavnica, banaka, pa èak i privatnih domova. Amerièkih marinaca, jedine prisutne sile koja bi bila u stanju da to zaustavi, nema dovoljno.

”Naše moguænosti su ogranièene,“ rekao je jedan marinac. ”Možemo da spreèimo malo toga jer nas ima malo.“ Iraèani neprestano zapitkuju strane novinare kada æe se vratiti snage koje su svrgle Sadama Huseina i ponovo uspostaviti red:

”Ovde nema bezbednosti,“ žalio se jedan od njih, ”Ovo nije nikakva sloboda. Gde su koalicione snage?“ U vladina ministarstva, preostale simbole jedinog režima za koji su mnogi od Iraèana znali, podmetnuti su požari. Dopisnica Glasa Amerike Ališa Ru prisustvovala je sinoæ jednoj od takvih paljevina:

”Dok vam ovo govorim, posmatram tri požara koji gore u daljini, u Bagdadu. Jedno od njih je, èini mi se, ministarstvo informisanja koje je, koliko znam, ranije danas opljaèkano i ispražnjeno.“

Crveni krst opisuje pljaèke u Bagdadu kao katastrofu i haos, u kome lekari nisu u stanju da rade, a medicinske zalihe ne mogu da se dopreme. Skladišta sa hranom, koju je trebalo da raspodeli Program za ishranu u svetu, potpuno su ispražnjena, što je navelo predstavnicu te agencije Ujedinjenih nacija Antoniju Paradelu, da apeluje na koalicione snage da uèine više za poboljšanje situacije:

”Dužnost je okupacione sile da štiti civilno stanovništvo i garantuje red i zakon.“

Za to vreme, u Pentagonu, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, okarakterisao je pljaèke kao ”neurednost“ i nešto što se moglo oèekivati posle dugog perioda ugnjetavanja. Ramsfeld je rekao da amerièki vojnici pokušavaju da to zaustave gde god mogu, a zatim se požalio na ono što je opisao kao preterivanje u medijima:

”Proèitao sam osam naslova o haosu, nasilju i neredima... pa to kao da je palo nebo,“ rekao je Ramsfeld. ”Nikada nisam video tako nešto. A ovde se radi o zemlji koja je oslobodjena. Radi se o ljudima koji su bili ugnjetavani, koji su trpeli pod èizmom zlog diktatora, a sada su slobodni. A sve što su te novine donele sa osam ili deset naslova, bilo je kako je neki èovek iskrvario, civil za koga su tvrdili da je pogodjen, sve jedna stvar za drugom. Prosto je neverovatno kako neki ljudi mogu to da izdvajaju od onoga što se dogadja u toj zemlji,“ rekao je amerièki sekretar za odbranu.

Juèe se anarhija proširila i na treæi po velièini iraèki grad Mosul, na severu zemlje, kada su mase pohrlile na ulice da proslave prelazak grada u ruke kurdskih i koalicionih snaga. Iraèki vojnici u tom gradu položili su oružje i predali se bez borbe. Preostao je Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, kao jedan od poslednjih ciljeva koalicionih snaga. Prema nekim izveštajima, èlanovi svrgnute vlade Sadama Huseina možda se kriju u tom gradu. Takodje juèe, predsednik Buš je posetio ranjene amerièke vojnike u jednoj vojnoj bolnici u okolini Vašingtona, a zatim izjavio da ne zna da li je Sadam Husein živ ili mrtav:

”Ali znam da više nije na vlasti,“ rekao je Buš. On je zatim izneo mišljenje da Sirija možda dozvoljava nekima od Sadamovih saradnika i èlanova porodica da pobegnu na njenu teritoriju:

”Oèekujemo od njih da uèine sve što mogu da spreèe one koji bi trebalo da odgovaraju da prebegnu u njihovu zemlju. A ako su veæ u njihovoj zemlji, oèekujem od sirijskih vlasti da ih predaju odgovarajuæim organima,“ rekao je predsednik Buš

U nastojanju da pohvataju èlanove svrgnute iraèke vlade, amerièke oružane snage dele koalicionim vojnicima špilove karata na èijoj poledjini su likovi i imena 55 traženih iraèkih liènosti. Lik Sadama Huseina nalazi se na poledjini asa pik.

XS
SM
MD
LG