Linkovi

Glavni cilj i dalje razoružanje Iraka - 2003-04-11


Britanski sekretar za pomoæ inostranstvu, Kler Šort, kaže da koalicione snage moraju da uèine više da bi kontrolisale nerede i pljaèke u Iraku. Za to vreme, ministar oružanih snaga Adam Ingram, smatra da je glavni cilj i dalje razoružanje Iraka. Novinar Glasa Amerike Majkl Dradž izveštava iz Londona. Šef britanskog sekretarijata za medjunarodni razvoj, Kler Šort, kaže da je zapanjena razmerama pljaèkanja širom Iraka. Ona je izjavila za britanski radio da koalicione snage moraju da odmah intervenišu.

”Okupacione snage, amerièke, britanske i australijske imaju dužnost da èuvaju red širom zemlje, da obezbede osnovne humanitarne usluge za civile i da pomognu civilnoj vlasti da nastavi sa radom. One moraju da se mnogo više potrude da zaustave pljaèkanje i nasilje“.

Britanski premijer Toni Bler pomenuo je bezbednosnu situaciju u Iraku u govoru pred diplomcima vojne akademije u Sandherstu.

”Britanske snage, dok ovo govorim, pokušavaju da unesu nešto mira i normalnosti u živote ljudi koji su do sada znali samo za represiju i brutalnost“.

Ministar oružanih snaga, Adam Ingram, izjavio je na konferenciji za novinare da je potraga za oružjem masovnog uništenja i dalje glavna misija koalicionih snaga, iako britanske snage u južnom Iraku ostvaruju napredak u uspostavljanju reda.

”Sadašnja vojna akcija je samo preliminarna, pripremna faza za naš glavni cilj - razoružavanje Iraka. Uspostavljamo preduslove za sistematsku pretragu, pronalaženje i uklanjanje oružja masovnog uništenja“.

Ingram je takodje osudio izveštavanje britanskih medija o neredima u Bagdadu. On je naveo da je u jednom izveštaju reèeno da u iraèkoj prestonici sada vlada veæi strah nego za vreme Sadama Huseina. Ingram je istakao da to ne može biti taèno, imajuæi u vidu, kako je rekao, ” brutalnost i represiju” koju su Iraèani iskusili tokom Sadamove vlasti.

XS
SM
MD
LG