Linkovi

Komandant iraèkog Petog korpusa se predao amerièkim specijalnim snagama u severnom delu  Iraka - 2003-04-11


Komandant iraèkog Petog korpusa se predao amerièkim specijalnim snagama u severnom delu Iraka, te je najveæi grad u tom delu zemlje Mosul pao bez borbe. Koalicione snage, sa amerièkim na èelu, usredsredjuju sada pažnju na Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, jedini iraèki grad koji još nije pod kotrolom amerièkih i britanskih trupa. Dopisnik Glasa Amerike Lari Džejms izveštava o najnovijim dogadjajima iz sedišta Centralne komande u katarskoj prestonici Dohi Predstavnik Amerièke centralne komande general Vins Bruks je saopštio da se komandant iraèkog Petog korpusa predao amerièkim snagama i da se Peti korpus povukao iz grada Mosula.

“Predvideli smo da æe vojnici Petog korpusa da napuste bojno polje. Neki su ga veæ napustili; ostavili su svoju opremu i vratili se u garnizon ili jednostavno nastavili život kao civili.Vidimo da se to dogadja na drugim mestima, naroèito na severu. Mnogi iraèki vojnici su doslovno skinuli uniformu i sa bojnog polja otpešaèili kuæi bez svoje opreme, baš kako je koalicija zahtevala.“

Povlaèenje iraèkih trupa iz Kirkuka i sada iz Mosula podstaklo je slavlje pretežno kurdskih žitelja ta dva grada. No, pojava hiljada kurdskih boraca-pešmerga-uznemirila je tursku vladu koja strahuje da æe iraèki Kurdi pokušati da proglase nezavisnost Kurdistana u naftom bogatom severnom delu Iraka. Turska vlada strahuje da bi taj potez mogao podstaæi separatistièku pobunu Kurda u Turskoj, te je zapretila da æe intervenisati da se to ne bi dogodilo. U medjuvremenu, nastavljena je potraga sa iraèkim vodjstvom. General Bruks je saopštio da je Centralna komanda izdala listu imena pedeset pet liènosti režima Sadama Huseina koje æe biti - kako je predoèio - gonjene, ubijene ili zarobljene. General Bruks je ukazao da bi na listi mogli biti i oni koji su veæ mrtvi, ali da æe kopije liste biti razdeljene koalicionim trupama i iraèkim gradjanima sa ciljem da se pronadju traženi.

“Lista je razdeljena koalicionim snagama na terenu u nekoliko oblika da bi se olakšalo identifikovanje kada dodje do kontakta. Taj špil karata je primer onog što dostavljamo našim vojnicima i marincima na terenu - sa slikom i ulogom pojedinaca koje tražimo. “

Ta lista se takodje distribuira u drugim oblicima da bi se pomoglo koalicionim snagama u dobijanju informacija od iraèkih gradjana. General Bruks je naveo da su specijalne snage zauzele dva iraèka granièna prelaza - jedan u Siriju, a drugi u Jordan. Amerièke ekipe za specijalne operacije takodje su pronašle i uništile pet malih aviona sakrivenih severno od Tikrita, èime je spreèen eventualni pokušaj iraèkih funkcionera da tim avionima pobegnu iz Iraka. Iako je prošlo dva dana od prodora amerièkih snaga u centar Bagdada. još nije poznato gde se nalaze Sadam Husein, njegova drva sina i drugi iraèki funkcioneri. Amerièka centralna komanda je saopštila da su koalicioni ratni avioni bombardovali kompleks zgrada Sadamovog polubrata Barzana Ibrahima Hasana Tikrita, blizu gradiæa Ramadija, sto kilometara zapadno od Bagdada. Barzan Tikrit je bio šef iraèke tajne policije osamdesetih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG