Linkovi

Juèerašnji dogadjaji u Iraku - 2003-04-11


Koalicione snage preuzele su kontrolu nad kljuènim iraèkim gradom Kirkukom, dok amerièki vojnici nastavljaju da èiste džepove otpora u Bagdadu. U medjuvremenu, jedan istaknuti sveštenik iraèkih šiita ubijen je u jednom od najsvetijih šiitskih objekata, u gradu Nadžafu. Pregled dogadjaja u poslednja 24 sata pripremila je saradnica Glasa Amerike Stefani Ho.

Sa zapanjujuæom brzinom i retkim sukobima kurdski borci i pripadnici amerièkih specijalnih snaga preuzeli su juèe kontrolu nad gradom Kirkukom i okolnim nalazištima nafte. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da je Bušova administracija u kontaktu sa turskom vladom u nastojanju da ublaži strahovanja Turske da æe to podstaæi želju Kurda da steknu nezavisnost.

”Mi shvatamo njihovu zabrinutost i Kirkuk æe biti pod amerièkom kontrolom,“ rekao je predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer. Ima nagoveštaja da bi uskoro mogao da padne i drugi grad na severu Iraka - Mosul. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je, govoreæi na jednom skupu u amerièkom Kongresu, rekao da ima znakova iraèke predaje u toj oblasti:

”Reèeno mi je da je u Mosulu izgleda otvorena moguænost regularnim iraèkim snagama da predaju oružje i da æe u tom sluèaju kurdske snage zajedno sa manjim brojem amerièkih vojnika zapoèeti ulazak u Mosul.“

Pentagon je saopštio da su iraèke jedinice na severu zemlje poslednje znaèajnije vojne formacije koje su još sposobne za borbu. Za to vreme, u samoubilaèkom bombaškom napadu u Bagdadu, poginuo je najmanje jedan amerièki marinac. General-major Stenli MekKristal rekao je da od prioritetne važnosti da se u Bagdadu iskoreni slièan povremeni otpor:

”Nema sumnje, sada se treba usredsrediti na identifikaciju eskdarona smrti i pripadnika Specijalne republikanske garde, na njihovo uništavanje i potiskivanje iz grada. Pljaèka je problem, ali od njih preti najveæa opasnost.“

U gradu Nadžafu, u središnjem Iraku, razjarena masa ubila je istaknutog šiitskog sveštenika Abdula Madžida al-Koheija , koji se nedavno vratio iz izgnanstva. Oèevici kažu da je to ubistvo po svemu sudeæi bilo rezultat borbe za uticaj medju verskim liderima. U medjuvremenu, zemlje širom sveta pozdravljaju, kako izgleda, kraj vladavine Sadama Huseina. Japan je obeæao 100 miliona dolara humanitarne pomoæi, dok Filipini šalju 500 èuvara mira i humanitarnih radnika da pomognu u obnovi Iraka. Egipat, Jordan i Saudijska Arabija istièu da iraèku vladu moraju da izaberu sami Iraèani. Predsednik Arapske lige Amr Musa, koji je ranije kritikovao arapske lidere zbog što nisu spreèili rat, sada se založio za arapsko jedinstvo:

”Moramo da uèinimo sve što je moguæe, sve što je u našoj moæi, da oèuvamo jedinstvo zemalja, naroèito kada se radi o opasnostima po njihovu bezbednost i njihove interese, kada se sporovi rešavaju ratom, a ne miroljubivim putem.“

Reakcije široke arapske javnosti su mešovite. Neki izražavaju radost što je vladavina Sadama Huseina završena, dok su drugi nezadovoljni što iraèki vojnici nisu hrabrije branili Bagdad.

XS
SM
MD
LG