Linkovi

Èelnici Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda  spremni za pomoæ u obnovi Iraka - 2003-04-11


Predsednik Svetske banke Džejms Vulfenson kaže da æe dodela vaæih sredstava za obnovu Iraka biti moguæa tek kada Ujedinjene nacije priznaju novu vladu u Bagdadu. Èelnik MMF-a, Horst Koler, istièe da je prvi korak ustanovljavanje finansijskih potreba Iraka. MMF nije prouèavao iraèku privredu veæ više od 20 godina. Koler, inaèe nemaèki službenik na èelu je ove medjunarodne organizacije više od dve godine. On smatra da je kraj rata u Iraku dobra vest za opadajuæu svetsku ekonomsku aktivnost.

”Prvo, mislim da bi svima trebalo da bude lakše pošto æe rat najverovatnije ubrzo biti završen. Taj crni oblak koji nam je bio nad glavama bi uskoro trebalo da nestane. Cene nafte su veæ niže od našeg predvidjanja, kao što ste verovatno videli“.

MMF je predvideo proseènu cenu nafte za ovu godinu od 31 dolara po barelu. Uz rekonstrukciju Iraka i obnovu svetskog ekonomskog rasta, ministri finansija raspravljaæe i o pomoæi za neke od zemalja u razvoju. Predsednik Svetske banke Vulfenson kaže da bogate zemlje moraju da daju više novca za pomoæ siromašnima.

“Cifre koje imamo u našoj dokumentaciji su ogromne. Godišnje se poveæavaju za gotovo 50 milijardi dolara. Kada pogledate na pitanja obrazovanja, zdravstva, životne sredine i vode, nije teško doæi do cifre od 50 milijardi dolara“.

Danas æe biti održan sastanak izvršnog tela MMF-a koje saèinjavaju predstavnici 22 zemlje èlanice, iz redova kako razvijenih tako i zemalja u razvoju. Sastanak Svetske banke održava se sutra.

XS
SM
MD
LG