Linkovi

Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, pozvao  na ujedinjenje arapskog sveta - 2003-04-11


Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, pozvao je na ujedinjenje arapskog sveta, upozoravajuæi na takozvani domino efekat posle pada režima Sadama Huseina. Iz Ujedinjenih nacija izveštava Dženi Badner. Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, koji je ranije oštro osudio lidere arapskih zemalja zbog neuspeha da spreèe rat u Iraku, ponovo je pozvao na ujedinjenje arapskog sveta, dodavši da su podele u arapskom bloku spreèile sazivanje Generalne skupštine UN koja jemogla da osudi rat. Musa je, medjutim, rekao da rat preti miru i stabilnosti u regionu i da je rezultat toga ojaèana rešenost arapskog sveta.

”Moraæemo da uradimo sve što možemo, sve što je u našoj moæi da saèuvamo jedinstvo naših zemalja, posebno onda kada se preti našoj bezbednosti i interesima i kada se razlike prevazilaze ratom, a ne mirnim sporazumima.“

Musa je ovo izjavio posle susreta sa Generalnim sekretarom UN, Kofijem Ananom, sa kojim je razgovarao o posledicama rata na region i o pravnom statusu Iraka. Musa je upozorio na takozvani domino efekat na Bliskom Istoku posle amerièke invazije na Irak, ali je dodao da sledeæi korak u regionu treba da bude završetak izraelske okupacije palestinskih teritorija.

”Ukoliko posle zbivanja u Iraku treba da bude sledeæeg koraka, to treba da bude usmeravanje pažnje na izraelsku okupaciju Zapadne obale i pojasa Gaze, taènije njeno okonèanje što je pre moguæe.“

Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, izjavio je da se nada da æe takozvana mapa, odnosno predlog za okonèanje izraelsko-palestinskog konflikta, uskoro biti objavljena i da æe, kako je rekao, biti sprovedena bez uslova. Musa boravi u Njujorku na specijalnom zasedanju Saveta bezbednosti posveæenom miru u regionu i bezbednosnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG