Linkovi

Predsednik Buš o situaciji u Kirkuku - 2003-04-10


Bela kuæa je saopštila da æe amerièke trupe kontrolisati iraèki grad Kirkuk, pošto je Turska izrazila zabrinutost da bi Kurdi mogli da upotrebe taj grad u nastojanju da uspostave nezavisnu kurdsku državu. Dopisnik Glasa Amerike Skot Strns uputio je sledeæi izveštaj:

Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je rekao da je administracija predsednika Buša bila u kontaktu sa turskim funkcionerima kako bi se rasèistilo pitanje oko toga ko æe preuzeti kontrolu u tom naftom bogatom gradu:

”Razumemo njihovu zabrinutost i Kirkuk, o kojem je reè, biæe pod Amerièkom kontrolom“.

Flajšer je rekao da æe amerièke trupe preuzeti kontrolu u gradu, koji je danas pao nakon kurdske ofanzive, uz podršku amerièkih snaga. On je rekao da je administracija takodje postigla sporazum sa Turskom da se manji broj turskih posmatraèa razmesti u tom gradu. Turska strahuje da bi kurdska kontrola u tom gradu ohrabrila širi separatistièki pokret medju etnièkim Kurdima duž granice u južnoj Turskoj. Ankara je ponovo upozorila da bi svaki pokušaj Kurda da preuzmu trajnu kontrolu nad Kirkukom bio neprihvatljiv. Od poèetka ovog rata, amerièka administracija je pokušavala da ublazzi zabrinutost Turske povodom svog saveza sa Kurdima u severnom Iraku, koji je velikim delom autonoman od Zalivskog rata 1991. godine i uvodjenja zone zabrane letova, koju su sprovodile amerièke i britanske vazduhoplovne snage.

XS
SM
MD
LG