Linkovi

Iraèani podržavaju  koaliciju koju predvode Sjedinjene Drzave - 2003-04-10


Grupa Iraèana koja je pobegla od ugnjetaèkog režima Sadama Huseina, nedavno se sastala sa amerièkim predsednikom, Džordžom Bušom. Èlanica grupe Nadia Mirza rekla je da grupa podržava napore koalicije koju predvode Sjedinjene Države koja pokušava da oslobodi Irak. “Želimo da uspostavimo vladu koja æe dozvoliti narodu da slobodno bira, izrazi sopstveno mišljenje i uživa potpune verske slobode“, rekla je Nadia Mirza. U vreme režima Sadama Huseina, na njene roditelje je vršen pritisak da stupe u stranku BAAS. Da ne bi bili uhapšeni, otišli su iz Iraka. Roðaci koji su ostali u Iraku, i dalje su ispitivani o Mirzi i o njenoj porodici u Sjedinjenim Državama. Jedna od njenih roðaka u Iraku, nestala je kada joj je bilo sedamnaest godina - jer je u školi kritikovala vladu. I dalje se ne zna šta je sa njom. ... Maha Husein je takoðe bila na sastanku sa predsednikom Bušom, na kojem je rekla da su Iraèani, “zahvalni za velikodušnost i hrabrost amerièkog naroda, a posebno porodica vojnika“.

”Jedva èekamo da Irak bude slobodan i demokratski. Irak je kolevka civilizacije, a nadamo se da æemo postati i kolevka demokratije, slobode i napretka na Bliskom istoku“, rekla je Maha Husein, koja je 1970-ih studirala medicinu na Medicinskom fakultetu Bagdadskog univerziteta - u vreme kada su nestale mnoge njene kolege. Pošto je diplomirala 1980, sa svojim suprugom je otišla iz Iraka - neposredno pred poèetak rata sa Iranom. Dvoje od njenih roðaka koji su ostali u zemlji, bili su likvidirani. Jedna roðaka je ubijena zato što je sakrivala prijatelja - Kurda od snaga bezbednosti Sadama Huseina. Bila je prebijena na smrt i unakažena, a njeno nago telo je onda prikazivano na javnim mestima. ... Mnogi Iraèani, i u zemlji i u svetu, nestrpljivi su da doprinesu izgradnji slobodnog Iraka. Predsednik Buš im je rekao da je èvrsto rešen da im omoguæi povratak.

”Obeæavam narodu Iraka da æe naše vojne snage vršiti pritisak sve dok ne oteraju ugnjetaèe i ne oslobode celu zemlju”, rekao je predsednik Džordž Buš. Bliži se dan kada æe svi Iraèani moæi bezbedno i slobodno da žive u Iraku.

XS
SM
MD
LG