Linkovi

Pentagon o ratnom izveštavanju medija - 2003-04-09


Jedan visoki funkcioner Sekratarijata za odbranu, preplavljen pitanjima o pogibiji reportera u Bagdadu, okrenuo se ka jednom od novinara i upitao: ”Koliko amerièkih vojnika mora da bude ubijeno pre no što bude u redu izvratiti vatru neprijateljskim snagama koje su se zaklonile iza novinara?“ Medjutim, organizacija Odbor za zaštitu novinara, èije sedište je u Sjedinjenim Državama, ozbiljno je zabrinuta zbog amerièkih napada na, kako se istièe, objekte u Bagdadu za koje se znalo da se u njima nalaze novinari - odnosno na kancelarije katarske TV mreže Al Džazira, Televizije Abu Dabija, kao i na hotel Palestina, gde je smešten veliki broj drugih stranih novinara. Pomenuti odbor je poslao pismo sekretaru za odbranu Donaldu Ramsfeldu, naglasivši da su novinari civili i da su zaštiæeni medjunarodnim humanitarnim pravom. Takodje se istièe da oni ne mogu biti ”namerno uzimani na nišan“. Ta grupa za zaštitu novinara dodaje da je, èak ako je neprijateljska vatra dolazila iz objekata na koji su amerièke snage otvorile vatru, amerièki odgovor bio preteran - na primer upotreba tenkovskog topa za otvaranje vatre na hotel Palestina, navodno da bi se usmrtio jedan ili više snajperista. Amerièki komandanti insistiraju da otvaranje vatre na novinare nije bilo namerno i kažu da su koalicione snage u Bagdadu izvestile da su bile izložene, kako je reèeno, znatnoj neprijateljskoj vatri iz objekata u kojima su smešteni novinari. Amerièka Centralna komanda vezuje te incidente za, kako je reèeno, strategiju iraèkog režima da koristi civilne objekte u vojne svrhe. Takodje se istièe da ti dogadjaji služe kao tragièno podseæanje na to koliko je opasno biti na bojnom polju. Viktorija Klark je predstavnica Pentagona:

”Mi smo u ratu, u Bagdadu se vode borbe. Naše snage su bile izložene vatri i iskoristile su svoje prirodno pravo na samoodbranu. Trudimo se na sve moguæe naèine da izbegnemo civile i pomognemo i zaštitimo novinare. To se stalno podvlaèi. Lièno sam razgovarala sa bar 300 novinskih organizacija i šefova dopisništava i pojedinaènih dopisnika i suština svakog od tih razgovora je bila da je rat veoma opasan i da u ratnoj zoni niste bezbedni.“

Do sada u Iraku, pored najnovijih stradanja u objekima u Bagdadu, bar još osam drugih novinara je poginulo u borbama, ukljuèujuæi dva reportera koji koji su se kretali sa amerièkim snagama. To su bili dopisnik jednog španskog lista i jedan nemaèki reporter, koji su poginuli u iraèkom raketnom napadu.

XS
SM
MD
LG