Linkovi

Francuska i Britanija nastoje da poprave odnose - 2003-04-09


Francuski i britanski ministar inostranih poslova koji su se sastali u Parizu ponovo su se založili za to da Ujedinjene nacije odigraju važnu ulogu u posleratnoj obnovi Iraka. Meðutim, kako iz Pariza javlja dopisnica Glasa Amerike Lisa Brajant, posle sastanka koji je imao za cilj unapreðivanje veza izmeðu Francuske i Britanije dvojica lidera nisu iznela detalje o moguæoj ulozi svetske organizacije. Na konferenciji za novinare u Parizu francuski ministar inostranih poslova Dominik de Vilpen i njegov britanski partner, Džek Stro, uložili su napor da pobroje u èemu se sve Francuska i Britanija slažu -- od Afrike i Evrope do mira izmeðu Izraelaca i Palestinaca. Ipak, razgovori ssu vodjeni u atmosferi pogoršanih odnosa izmeðu Francuske i Britanije u vezi sa ratom u Iraku, dok Pariz predvodi zemlje koje se protive tom konfliktu. Dvojica ministara su nastojala da umanje znaèaj nesuglasica o posleratnoj ulozi Ujedinjenih nacija. Francuski ministar De Vilpen je rekao da je razlika u gledištima o tome da li Ujedinjene nacije treba da igraju vitalnu ili centralnu ulogu - samo semantièke prirode. Francuski predsednik Žak Širak juèe je izjavio da samo Ujedinjene nacije treba da budu odgovorne za posleratno upravljanje Irakom. Širakovo stanovište dele Rusija i Nemaèka. Lideri te tri zemlje održaæe zajednièki sastanak u petak u Rusiji. Meðutim, amerièki predsednik Džordž Buš je izjavio da Ujedinjene nacije treba da imaju samo - kako je rekao -vitalnu ulogu, oèigledno misleæi na pružanje humanitarne pomoæi i savetodavnu ulogu. Britanija se našla pod pritiskom Evrope da traži veæu ulogu svetske organizacije. Ministar Stro se, po svemu sudeæi, opredelio za srednju liniju, istovremeno istièuæi da Irakom na kraju moraju upravljati sami Iraèani.

“I mi i Sjedinjene Države oèigledno želimo što je pre moguæe uspostavljanje demokratske vlade u Iraku, koju bi podržali svi graðani. I koja bi -- što je od kljuène važnosti -- bila odgovorna za bezbednost zemlje. To se neæe dogoditi preko noæi.“

U meðuvremenu, rekao je Stro, amerièke i britanske snage æe ostati u Iraku, radi bezbednosti i stabilnosti. Dvojica ministara su takoðe izrazila zabrinutost zbog pogibije novinara koji su pratili rat u Iraku, ukljuèujuæi trojicu koji su nastradali juèe. Ministri su se založili za brzo oživljavanje mirovnog procesa na Bliskom Istoku, koji bi mogao da postane uzor za mirno rešavanje drugih regionalnih konflikta. Prijateljska atmosfera dvojice diplomata znatno se razlikovala od zahladnelih odnosa Francuske i Britanije u proteklih nekoliko meseci. U Parizu, de Vilpen je rekao da je važno izvuæi pouku od spora, koji je prethodio. Stro je, pak, rekao da bi život bio “nemaštovit” kada bi dve zemlje bile saglasne u svemu.

XS
SM
MD
LG