Linkovi

Veliki i pravedni cilj - 2003-04-09


Više od dve decenije najveæa pretnja iraèkom narodu bio je režim Sadama Huseina pod kojim su muèeni i ubijani njegovi protivnici. Drugi su bili primorani da pobegnu iz zemlje - oko 200 hiljada njih u Iran. Desetine hiljada iraèkih Kurda, Šiita i Turkmena je ubijeno.Koalicija predvoðena Sjedinjenim Državama sada je u Iraku sa ciljem da sruši režim Sadama Huseina. Kako je ukazao predsednik Džordž Buš, koalicija ”neæe stati dok ne oslobodi Irak.“ ”Dok se obruè oko iraèkog režima steže, neki od neprijatelja su odluèili da svoje poslednje dane ispune kukavièlukom i ubistvima. Tokom brobi Sadamove ubice se kriju iza žena i dece. Ubijaju Iraèane koji pozdravljaju koalicione vojnike, a druge primoravaju da se bore pod pretnjom da æe im muèiti ili poubijati porodicu. Ubijaju ratne zarobljenike, vrše napade pod belom zastavom i krju borce u stambenim èetvrtima, školama, bolnicama i džamijama. Oni su ratni zloèinci i sa njima æe se postupati kao sa ratnim zloèincima.“

Sa druge strane, Amerikom predvoðene koalicione snage su korektne i dobronamerne prema iraèkim civilima. Dostavljaju im hranu i vodu. U Irak su upuæeni brodovi sa zalihama hrane dovoljnim da mesec dana zadovolje potrebe èetiri miliona Iraèana. Konvoji kamiona sa dodatnim namirnicama, Svetskog programa hrane Ujedinjenih nacija, dolaze preko Turske u Irak. Meðutim, kako je to rekao predsednik Buš, koalicija Iraku donosi više od humanitarne pomoæi.

“ Donosimo nadu. Jedan je Iraèanin, po dolasku koalicionih snaga, opisao raspoloženje žitelja u njegovom selu :” Èekali su vas, rekao je, svi veruju da su Amerikanci i Britanci došli kao oslobodioci, a ne osvajaèi“, naveo je reèi jednog iraèkog seljaka amerièki predsednik.

Sjedinjenim Državama predvoðena koalicija je predana uklanjanju režima Sadama Huseina i njegovog oružja za masovno uništavanje. Borbe æe trajati sve dok ugnjetaèi iraèkog naroda ne budu uklonjeni i dok Irak ne bude slobodan.

XS
SM
MD
LG