Linkovi

Šta je sledeæe na redu u Iraku? - 2003-04-08


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld kaže da se iraèki narod sve manje plaši režima Sadama Huseina i da se mnogi po prvi put usudjuju da zamišljaju život bez iraèkog lidera. A to æe se, kaže Ramsfeld, desiti vrlo skoro:

”Dozvolite mi da uverim sve Iraèane koji nas danas slušaju, da život bez Sadama Huseina nije daleki san. Koalicione snage neæe stati dok ne ispune svoj zadatak. One æe ukloniti Sadama Huseina sa vlasti i vratiti Irak iraèkom narodu.“

Donald Ramsfeld kaže da Sjedinjene države i njihovi koalicioni partneri žele da pripreme što skorašnji i što bezbolniji prelaz na novu vladu izabranu od strane iraèkog naroda. Nastojeæi da uguši kritike o tome koliko æe se Bušova administracija mešati u izbor nove iraèke vlade, Ramsfeld je posebno demantovao da su Sjedinjene Države - ili Pentagon - veæ dali glas za lidera opozicionog Iraèkog nacionalnog kongresa, Ahmeda Èalabija. Kada ga je u ponedeljak, tokom konferencije za štampu, jedan novinar upitao da li æe Sjedinjene Države podržati Èalabija, Ramsfeld ga je presekao u pola reèi:

”Naravno da ne. Upravo sam rekao da æe iraèki narod donositi te odluke. Sjedinjene Države neæe nametati vladu u Iraku.“

Uprkos tome, jedan visoki funkcioner Pentagona priznao je da su amerièke snage nedavno, kako je rekao, ”pomogle“ u prebacivanju Èalabija sa nekoliko stotina boraca, pripadnika iraèke opozicije, u južni Irak. Isti funkcioner rekao je za Glas Amerike da je tim borcima podeljeno oružje i druga oprema. Zvaniènici odbrane takodje kažu da saradjuju sa nekoliko drugih opozicionih grupa. Ali novinarska pitanja su navela sekretara Ramsfelda da zapoène preventivni napad na kritièare, podseæajuæi da se ranije iskazana sumnjièavost prema ratnom planu za Irak pokazala pogrešnom:

”Bilo je ljudi koji su debatovali o ratnom planu koji nisu ni proèitali, o broju vojnika i tim stvarima, a sada debatuju o obliku vlade, o èemu još niko nije doneo odluku i o tome kako bi ona trebalo da izgleda, šta bi trebalo da radi i kako bi trebalo da bude organizovana.“

U medjuvremenu, dodao je Ramsfeld, on još nije spreman da proglasi pobedu i ne oèekuje da æe to uèiniti u skoroj buduænosti. Ali on kaže da se režim Sadama Huseina raspada, a da je iraèki lider mrtav, ranjen ili jednostavno ne želi da se pokazuje u javnosti. Drugi visoki funkcioner Pentagona izneo je gledište da da još uvek postoji nada da æe neki od preostalih iraèkih vojnika uzeti stvar u svoje ruke i sami svrgnuti Sadama. Takav puè, kaže on, uštedeo bi koalicionim snagama trud oko traganja za neuhvatljivim iraèkim liderom.

XS
SM
MD
LG