Linkovi

Iraèki odredi smrti - 2003-04-08


Dok se koalicione snage bliže pobedi u Iraku, zlokobne brigade smrti pokušavaju da spreèe iraèku vojsku da se preda i iraèke civile da požele dobrodošlicu oslobodiocima. Najokrutnnija od svih bandi su Sadamovi Fedaini, liène snage iraèkog diktatora. Od kako su formirani 1995., Sadamovi Fedaini su ubijali protivnike Sadama Huseina, gušili proteste i brutalno se obraèunavali sa disidentima. Nose crne uniforme, a lice pokrivaju crnim maramama kako bi uterali strah. Hiljade ubica Sadamovih Fedaina, primoravaju pripadnike redovne iraèke vojske i civile da se bore protiv Sjedinjenim Državama predvoðenih koalicionih snaga ili budu pogubljeni. Ponekad, te ubice stavljaju civile ispred svojih borbenih položaja. Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld je rekao, da su iraèke brigade smrti usredsreðene na gradove:

“Kako bi spreèili narod da poželi dobrodošlicu koalicionim snagama i redovnu vojsku da se preda ili prebegne, režim se oslanja na brigade smrti koje ubijanjem seju strah. Oni su nemilosrdni, to je sigurno, ali sada trpe velike gubitke i taktika režima ne može da uspori ili zaustovi koalicione snage, rekao je Donald Ramsfeld.“ Sve je jasnije, nastavio je sekretar Ramsfeld, da stege Sadamovih Fedaina i ostalih brigada smrti slabi dok koalicione snage napreduju.

”Dok nam po svemu sudeæi predstoje još mnoge teške borbe, ishod je poznat. Sadam Husein æe biti uklonjen sa vlasti i Iraèani æe biti osloboðeni. Koalicioni vojnici æe se odmah po završetku vojne akcije vratiti svojim kuæama, a Irak æe biti vraæen dugo ugnjetavanom iraèkom narodu“ rekao je amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld. Nakon što koalicione snage oslobode Iraèane, preostali pripadnici Sadamovih Fedaina i drugih brigada smrti æe biti pronaðeni i kažnjeni za brutalnw zloèine koje su poèinili.

XS
SM
MD
LG