Linkovi

Amerièka oklopna vozila prodrla u centar Bagdada - 2003-04-08


Više od 100 amerièkih tenkova i oklopnih vozila prodrli su, duboko, u centar Bagdada i ušli u glavnu predsednièku palatu i druge vladine zgrade, u okviru demonstracije sile.

Novinarka Glasa Amerike, Ališa Rju, koja se nalazi meðu amerièkim snagama na bagdadskom aerodromu, izveštava da su se snage koalicije oseæale dovoljno sigurno, da u iraèkoj prestonici ostanu tokom noæi: “Druga brigada je juèe imala jako, jako živ dan. Oni su, šta više, ostali u Bagdadu tokom noæi.”

Uprkos napredovanju koalicije, iraèki ministar za informisanje i dalje negira da se amerièke snage nalaze u Bagdadu. Izveštaji Crvenog Krsta ukazuju da su bolnice u Bagdadu pretrpane ranjenima u borbama. Amerièki zvaniènici su saopštili da, kao ratne zarobljenike, drže oko 7 hiljada Iraèana.

Sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, kaže da je prerano da se proglasi pobeda, dodajuæi da režim Sadama Huseina više ne kontroliše veæi deo Iraka: “Njegove snage nastavljaju da se predaju i kapituliraju. Njegovom režimu ponestaju pravi vojnici. Ono što æe mu uskoro preostati biæe samo ratni zloèinci.”

Za to vreme, Pentagon sa oprezom prima izveštaje o moguæem otkriæu hemijskog oružja, koje su pronašle snage koalicije. Uzorci tih hemikalija su poslati u SAD na analizu, a sekretar Ramsfeld upozorava sve da saèekaju na rezultate: “Mogu vam reæi da æe nam trebati nekoliko dana da uzorci stignu, gde god da su otkriveni na ratištu do prvog mesta gde æe biti preliminarno ispitani, a nakon toga na drugo mesto gde æe stvari biti proverene.”

On je istovremeno izrazio optimizam da je mrtav general Ali Hasan El Madžid, koji se smatra odgovornim za upotrebu otrovnog gasa protiv iraèkih Kurda, 1988-e godine. Britanske trupe, koje su preuzele kontrolu nad Basrom, saopštile su da su pronašle njegovo telo, nakon vazdušnog udara na njegovu kuæu.

Za to vreme, predsednik Buš i britanski premijer Bler sastali su se u Belfastu. Glavna tema razgovora dvojice lidera je kako upravljati Irakom, nakon što se borbe završe. Državni sekretar Kolin Pauel je saopštio da æe zvaniènici bušove administracije otiæi u Irak, tokom ove nedelje, kako bi zapoèeli pripreme za uspostavu privremene vlasti.

A u Njujorku, generalni sekretar UN, Kofi Anan, ponovio je poziv da se omoguæi toj meðunarodnoj organizaciji da ima važnu ulogu u posle-ratnom Iraku: “Uèešæe UN donosi legitimitet, što je neophodno – neophodno za tu zemlju, za taj region i za ljude širom sveta.” – naglasio je generalni sekretar UN.

Predstavnici humanitarnih organizacija, u Jordanu, saopštili su da nije došlo do oèekivane iraèke humanitarne krize. Humanitarne organizacije se sada usmeravaju na to da narodu Iraka obezbede èistu pijaæu vodu i sanitarne uslove života.

XS
SM
MD
LG