Linkovi

Uskoro ukidanje vanrednog stanja - 2003-04-07


Iako je jedan od glavnih osumnjièenih za ubistvo pokojnog predsednika republièke Vlade Zorana Ðinðiæa - voða zemunskog klana i bivši komandant nedavno rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Lukoviæ Legija - u bekstvu, srpski premijer Zoran Živkoviæ izjavio je da æe Vlada predložiti da se vanredno stanje ukine pre pravoslavnog Uskrsa, 27. aprila, uz ocenu da zemlja nije u opasnosti.

Živkoviæ je rekao da na osnovu istrage postoje naznake da su u atentat bili umešani pojedinci iz nekih stranaka i krugova koji su se nazivali »patriote«, a pripadali su narko-dilerskim klanovima. On je zatim za Radio B92 izjavio da se oko ubistva Ðinðiæa u istrazi pominje izvestan aktuelnih i bivših politièara. I srpski ministar pravde Vladan Batiæ smatra da postoji politièka odgovornost za ubistvo premijera, a na pitanje da li misli na Demokratsku stranku Srbije i Vojislava Koštunicu, Batiæ je odgovorio da je i pticama na grani jasno o kome se radi.

Reagujuæi na Batiæeve tvrdnje, Demokratska stranka Srbije negirala je da snosi politièku odgovornost za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinðiæa i za stvaranje atmosfere linèa i satanizovanja Vlade. Ta stranka je optužila Vladu da je sama neprestano paralisala institucije države, postavljala se iznad Skupštine, da je onemoguæila izbor predsednika Republike i opstruirala donošenje nekih važnih krivièno-procesnih zakona.

Posle ovakvog saopštenja Demokratske stranke Srbije, izvori bliski Vladi potvrdili su da je bivši premijer Republike Srpske Krajine Borislav Mikeliæ u istrazi priznao da je posredovao u organizovanju sastanaka voða zemunskog klana Milorada Lukoviæa i Dušana Spasojeviæa sa bliskim saradnicima predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice – bivšim naèelnikom vojne bezbednosti generalom Acom Tomiæem i savetnikom za bezbednost Radetom Bulatoviæem.

Na današnjoj komemoraciji bivšem predsedniku Predsedništva Srbije Ivanu Stamboliæu, vršilac dužnosti predsednika Srbije Nataša Miæiæ izrazila je uverenje da se Srbija nalazi na kraju spirale zloèina i nasilja koje je razdiralo ovu zemlju. ”Najzad æe porodica posle 2,5 godine muène neizvesnosti moæi Ivana da sahrani, zloèince æe kazna sigurno stiæi i zajedno æemo graditi Srbiju u kojoj æe se poštovati ljudska prava zašta se zalagao i gospodin Stamboliæ,“ rekla je Nataša Miæiæ.

Ministar poljoprivrede Dragan Veselinov rekao je na komemoraciji da vlast ne može vratiti Stamboliæa njegovoj porodici, ali da im može omoguæiti moralnu satisfakciju ako pred sud izvede i kazni poèinioce njegovog ubistva.

XS
SM
MD
LG