Linkovi

Predsednik Džorž Buš i britanski premijer Toni Bler sastali se danas u Severnoj Irskoj - 2003-04-07


Britanski zvaniènici su predoèili da brzi razvoj dogadjaja na bojnom polju u Iraku zahteva hitan samit predsednika Buša i premijera Blera. Dvojica lidera su se sastati po treæi put za tri nedelje i aranžmani o upravi i obnovi u Iraku su u vrhu razgovora. Ima nagoveštaja da je premijer Bler zainteresovaniji od predsednika Buša za vodeæu ulogu Ujedinjenih nacija u posleratnom Iraku. Britanski sekretar za odbranu Džef Hun je ukazao da je Avganistan primer one vrste uèešæa Ujedinjenih nacija koju britanska vlada želi.

“Apsolutno je jasno da želimo da zatražimo ovlašæenje Ujedinjenih nacija za operacije u Iraku kao što smo to uèinili u pogledu operacija u Avganistanu. “

U Avganistanu, Ujedinjene nacije su obezbedile humanitarnu pomoæ i nadzirale osnivanje privremene vlade posle svrgavanja Talibana. No, zamenik amerièkog sekretara za odbranu, Pol Volfovic, predoèio je juèe da model Avganistana neæe biti primenjen u Iraku. Pitanje uèešæa Ujedinjenih nacija u poratnom Iraku je važno za premijera Blera dok nastoji da poboljša odnose izmedju Sjedinjenih Država i Evrope. Francuska, Nemaèka i Rusija su se usprotivile ratu , ali se sada zalažu za administraciju Ujedinjenih nacija u posleratnom Iraku. Predstavnik premijera Blera je pokušao da ublaži razilaženje. Prema njegovim reèima, razgovori su usredsredjeni na prelazni period od oko devedeset dana tokom kojeg bi u Iraku upravljao penzionisani amerièki general Džej Garner. Posle tog perioda, upravu bi preuzela privremena iraèka vlast pod iraèkim vodjstvom da bi je na kraju zamenila propisno konstituisana iraèka vlada. Predsednik Buš i premijer Bler æe takodje razgovarati o bliskoistoènom mirovnom procesu . Premijer Bler se zalaže za objavljivanje plana predsednika Buša za okonèanje izraelsko-palestinskog sukoba koje bi kulminiralo osnivanjem palestinske države. Na dnevnom redu je i politièki zastoj u Severnoj Irskoj. Irski premijer Berti Ahern pridružiæe se tim razgovorima sutra. Predstavnik premijera Blera je naveo da æe predsednik Buš potvrditi podršku amerièke vlade severnoirskom mirovnom sporazumu iz 1998. Premijer Bler želi konaèno rešenje pre izbora iduæeg meseca da bi se uspostavila lokalna vlada u toj veæ dugo vremena nemirnoj pokrajini.

XS
SM
MD
LG