Linkovi

Samit Buš - Bler - 2003-04-07


Amerièki predsednik, Džordž Buš, i britanski premijer, Toni Bler, razgovaraju skoro svakodnevno i povremeno preðu Atlantik da bi se direktno sastali.

Šesnaestog prošlog meseca, sastali su na Azorskim ostrvima u Portugalu, samo dan pred poèetak operacija Iraèka sloboda, i ponovo pre nešto više od nedelju dana u predsednièkom odmaralištu Kemp Dejvid.

Ovog puta se sastaju u zamku u blizini Belfasta, radi sastanka o brojnim pitanjima, mada æe Iraku biti posveæena najveæa pažnja. Razgovaraæe o izraelsko - palestinskom pitanju, a nekoliko èasova pre kraja sastanka pridružiæe im se prvaci razlièitih frakcija Severne Irske da bi razmotrili lokalna mirovna nastojanja.

Veæ deo sastanka æe biti privatan, a konferencija za štampu je zakazana za utorak. Pošto se koalicione snage kreæu po Bagdadu i oko njega, mnoga pitanja æe se verovatno odnositi na buduænost - naroèito na upravu posle - ratnim Irakom.

Bler se zalaže za znaèajniju ulogu Ujedinjenih nacija. Ali je Bušova administracija saopštila da bi koalicija trebalo da predvodi obnovu odmah posle okonèanja rata.

Funkcioneri Bele kuæe su naveli da žele uèešæe Ujedinjenih nacija, ali su jasno ukazali da smatraju da Savet bezbednosti, koji nije otvoreno ovlastio rat sa ciljem da se razoruža Sadam Huseina, ne bi trebalo da preuzme kontrolu kada se sukob okonèa. Tokom nedavnog razgovora sa novinarima, savetnica za nacionalnu bezbednost, Kondoliza Rajs, izjavila je da je koalicija dala sve od sebe u ratnim nastojanjima, i uloga Ujedinjenih nacija bi tek trebalo da se razmotri.

Oèekuje se da æe se savetnica Rajs pridružiti predsedniku Bušu u Belfastu, posle kratkom puta u Moskvu, radi razgovora sa ruskim funkcionerima koji se protive ratu u Iraku. U subotu, predsednik Buš je telefonom razgovarao sa ruskim prvakom, Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG