Linkovi

Palestinci i dogadjaji u Iraku - 2003-04-07


Kad Palestinci ukljuèe TV vesti, prva stvar koju vide je rat u Iraku - slike aviona koji bacaju bombe, teško naoružane koalicione vojnike koji se kreæu ulicama iraèkih gradova, marince koji obaraju ulazna vrata, dok traže iraèke borce, iraèke žene koje neguju povredjenu decu, unezverene uništenjem oko njih.

”Mi podržavamo iraèki narod, jer su oni ljudi poput nas. Ne mislim da je ovo rat protiv Sadama- ovo je rat protiv civila.“

Ruba predaje engleski na univerzitetu u Ramali. Ona kaže da se Palestinci identifikuju sa onim što se dešava u Iraku, jer kaže ona, oni pate zbog sliènih teškoæa.

Od kako je palestinski ustanak poèeo septembra 2000 godine, izraelske trupe i tenkovi su ulazili i izlazili iz Palestinskih gradova. Nakon niza samoubilaèkih bombaških napada na Izraelce prošle godine, izraelske trupe su ponovo zauzele najveæi deo nastanjenih centara Zapadne obale. Izraelske snage su tragale za palestinskim militantima, ponekad usmrtivši civile u tom procesu. Te snage su uništavale palestinske domove, farme i putevei èesto zavodile policijski èas u èitavim gradovima i selima. Te mere su neophodne, kaže Izrael kako bi se zaštitili od teroristièkih napada.

Gasan Tubasi je zubar u Ramali. On i mnogi drugi Palestinci vide Amerikancima predvodjeni rat protiv Iraka kao neopravdanu invaziju.

”Nema uzroka. To je nepravedan rat, bez ikakvog uzroka. To je agresija.“

Dr. Tubasi i mnogi Palestinci odbacuju razloge koje Sjedinjene Države navode za ovaj rat. Amerièka poruka o oslobodjenju ne nailazi na odjek kod Palestinaca.

Mnogi Palestinci kažu kako veruju da Amerika želi da kontroliše iraèko naftno bogatstvo i mnogi poput Dr. Tubasija, veruju da se ovaj rat takodje vodi zbog amerièkog saveza sa Izraelom:

”Mislim da je zabranjeno da bilo koja zemlja na Bliskom istoku postigne izvesni nivo obrazovanja, civilizacije koja bi mogla da preti Izraelu u buduænosti.“

Amerièka vlada odbacuje te tvrdnje i izraelski lideri su jasno stavili do znanja da Izrael nije umešan u rat. Istovremeno, izraelski funkcioneri su javno izrazili jaku podršku Amerikancima predvodjenom ratu, koji su opisali kao veliki prodor protiv terorizma.

Administracija Džordža Buša je saopštila da æe uskoro fokusirati pažnju na Izraelsko palestinski konflikt i otkrila je takozvanu putnu mapu - korak po korak plan koji su sastavili Sjedinjene Države, Rusija Evropska unija i Ujedinjene nacije, koji ima za cilj da dovede do finalnog izraelsko palestinskog mirovnog sporazuma i nezavisne palestinske države.

Pa ipak, Palestinci su skeptièni. Profesor Ali Džarbavi koji se bavi politièkim naukama na univerzitetu Birzeit u Ramali, kaže da su Palestinci gnevni i razoèarani:

”Palestinci su gnevni i tužni istovremeno - tužni zbog onoga što se dešava iraèkom narodu i gnevni zbog toga što smo svesni amerièke sile protiv Iraka i ne vidimo nikakve kretnje na palestinskom frontu.“

Profesor Jarbavi kaže da Palestinci ne veruju da su Sjedinjene Države voljne da izvrše pritisak na Izrael da sklopi kompromis. On istièe da Palestinci sada žele da vide dela, a ne samo reèi.

XS
SM
MD
LG