Linkovi

Snage koalicije ponovo u Bagdadu - 2003-04-07


Amerièki tenkovi i oklopna vozila su danas napali centar Bagdada, i iraèka prestonica je odzvanjala od artiljerijskih eksplozija i vatre iz automatskog oružja. ... Avioni koalicije u iskom letu pružali su zaštitu kolonama oklopnih vozila, dok su se amerièke snage borile sa iraèkim jedinicama.

Javljeno je o snažnim borbama u predgraðima Bagdada, ali su bitke bile intenzivne u samom centru grada, gde je jedna od palata Sadama Huseina bila izložena artiljerijskoj vatri. ... Upad amerièkih snaga u Bagdad izvršen je noænih sporadiènih eksplozija širom grada u kojem živi pet miliona stanovnika.

Novinari u gradu èuli su snažne eksplozije pred samu zoru. ... Smatra se da su koalicione snage opkolile Bagdad. Amerièke vojne starešine su navele da amerièke snage kontrolišu sve puteve ka gradu.

Dok se približava završetak rata u Iraku, predsednik Buš treba da se, u Belfastu, u Severnoj Irskoj, sastane sa britanskim premijerom Blerom kako bi razotrili buduænost Iraka. Za to vreme, snage koalicije zatežu omèu oko Bagdada, u nastojanju da zatvore sve taèke pristupa u iraèku prestonicu. Amerièke snage su, nakon preuzimanja kontrole nad bagdadskim aerodormom, poèele da taj kompleks koriste kao odskoènu dasku za uspostavljanje bezbednog prstena oko grada.

O tome izveštana dopisnica Glasa Amerike, Ališa Rju, u izveštaju koji je poslala sa aerodroma u Bagadadu: “Ono što pokušavaju da urade je da na neki naèin opkole ceo grad. Presekli su glavne puteve u pravcu severa, kao i saobraæaj u tom pravcu. Oni su na taj naèin izolovali Bagdad sa severa, a oèekuju da isto uèine i iz drugih pravaca, kako bi oko grada bio uspostavljen bezbednosni prsten.”

Žestoke borbe se vode oko celog grada,a branioci su koristili artiljeriju, rakete, mitraljeze i ruèno naoružanje. Amerièke trupe su probno ušle u grad, kako bi isprobali snage ukopanih iraèkih branitelja. Amerièki zvaniènici kažu da ne znaju, ili to bar ne žele da objave, koliko je snažna odbrana Bagdada. Ukupan broj žrtava, za sada, nije poznat.

Meðutim, govoreæi u Dohi, u Kataru, portparol amerièke Centralne komande, general-major Vins Bruks je izjavio da su snage koalicije desetkovale jedinice na koje su naišle oko Bagdada, dok su koalicione žrtve bile lake: “Ono što znamo je da su snage na koje smo naišli i na koje smo se skoncentrisali, njima smo naneli znaèajne gubitke. Veliki broj tih jedinica više ne postoje kao validne borbene snage.”

Na jugu zemlje, britanske snage se bore kako bi zauzele centar Basre, a tokom tih borbi su ubile ili zarobile neobjavljen broj iraèkih branilaca. U severnom delu Iraka je najmanje 17 osoba ubijeno, dok je više od 40 ranjeno, kada je, prema oèevicima, amerièki borbeni avion greškom bacio bombu na konvoj kurdskih boraca i pripadnika amerièkih specijalnih jedinica. Zvaniènici amerièkog ministarstva odbrane su saopštili da ispituju taj dogaðaj.

Tokom današnjeg susreta sa predsednikom Bušom, oèekuje se da æe britanski premijer Bler nastojati da se UN da znaèajna uloga u Iraku. Administracija predsednika Buša bi želela da UN nemaju nikakvu politièku ulogu u posle-ratnom upravljanju Irakom.

Zamenik amerièkog sekretara za odbranu, Pol Vulfovic izjavio je da æe pobednièka koalicija upravljati posle-ratnim Irakom, sve dok se ne stvore moguænosti da vlast bude preneta na iraèku privremenu vladu: “Mislim da postoje dva naèina na koji se može upravljati. Jedan naèin upravljanja je, znate, voda i kanalizacija i hrana i lekovi, a mi želimo da budemo sigurni da æe te stvari efikasno biti dostavljene iraèkom narodu, i mi bi želeli da iraèani to što pre poènu da rade. Meðutim, mi želimo da budemo sigurni da to biti tako, zato æemo mi to obavljati sve dok nismo sigurni da su oni to u stanju.”

Amerièki zvaniènici kažu da æe UN imati kljuènu ulogu u distribuciji humanitarne pomoæi, posebno hrane. Meðutim, brojni humanitarni radnici UN-a i privatnih agencija kažu da se neæe oseæati prijatno ako budu radili u oblastima koja su pod vojnom upravom.

XS
SM
MD
LG