Linkovi

Ljudska prava - 2003-04-06


Danas, koalicione snage predvodjene Sjedinjenim državama bore se za odbranu sveta od potencijalno katastrofalne kombinacije države van zakona, oružja za masovno uništavanje i terorizma. Tokom te akcije Sjedinjene države, izjavio je državni sekretar Kolin Pauel, oslobadjaju iraèki narod od okrutne tiranije koja je pokazala krajnju bezobzirnost prema ljudskom životu. ”Nameravamo da pomognemo iraèkom narodu da dodje do ujedinjene i stabilne zemlje i krene ka demokratiji i razvoju pod okriljem predstavnièke vlade koja poštuje prava svih gradjana. Režim Sadama Huseina je klasièna ilustracija èinjenice da slièni režimi koji krše prava gradjana, predstavljaju najveæu pretnju medjunarodnom miru i stabilnosti“.

Nasuprot tome, države koje pokazuju visok stepen poštovanja ljudskih prava imaju najveæe izglede da doprinose bezbednosti i blagostanju svojih gradjana kao i medjunarodnoj stabilnosti. Kako je to rekao državni sekretar Pauel - Gde ljudska prava i slobode cvetaju, teroristi i tirani ne uspevaju, a konflikt i haos ne vladaju.

”Amerièke demokratske vrednosti, naš nacionalni interes i obaveze prema medjunarodnoj zajednici zahtevaju da odbrana i promocija ljudskih prava budu sastavni i aktivni deo naše spoljne politike“.

Najbolji naèin da se zaštite ljudska prava jeste da se ustanovi demokratski politièki sistem. Kako je to rekao amerièki predsednik Džordž Buš - Uspeh u Iraku mogao bi da ima pozitivne efekte na region u celini.

“Sadašnji iraèki režim pokazuje da moæ tiranije širi neslogu i nasilje na Bliskom istoku. Oslobodjeni Irak može da pokaže da snaga slobode može da izmeni taj važan region, unoseæi nadu i napredak u živote miliona ljudi“.

Iraèki narod æe prvi imati koristi od slobodnog Iraka. Buduænost koju iraèki narod sebi izabere biæe mnogo bolja od sveta noæne more u kojem je vladao Sadam Husein.

XS
SM
MD
LG