Linkovi

Irak preti ”nekonvencionalnim“ napadima - 2003-04-05


U izjavi datoj pošto su amerièke trupe zauzele bagdadski medjunarodni aerodrom, iraèki ministar informisanja zapretio je da æe Irak na, kako se izrazio, ”nekonvencionalan naèin“ odgovoriti na to. Novinari su ga upitali da li to znaèi da æe biti izvršen napad hemijskim ili biološkim oružjem:

”Ne, uopšte ne,“ rekao je ministar al-Sahaf. ”Mislio sam na neku vrstu žrtvovanja, gerilski rat, na jedan sasvim nov naèin.“ U medjuvremenu, vozila prepuna uplašenih iraèkih civila zakrèila su puteve u masovnom odlasku iz Bagdada, dok gradom koji veæ drugu noæ provodi bez struje, odjekuju eksplozije.

Amerièke trupe približile su se Bagdadu iz nekoliko pravaca, razmenjujuæi tokom noæi žestoku vatru sa iraèkim snagama. Proteklog dana saveznièkim snagama se predalo oko dve i po hiljade pripadnika Republikanske garde. General Vinsent Bruks, iz amerièke Centralne komande, izjavio je da æe komanda prièekati da vidi kako æe se razvijati situacija u Bagdadu:

”To je veliki i razvijen grad. Znamo da u njemu ima snaga koje su spremne na gradske borbe. Zbog toga æemo vrlo postepeno odluèivati šta da radimo,“ rekao je general Bruks. U medjuvremenu, Bušova administracija veæ pravi planove za uspostavljanje prelazne vlade u Iraku posle pada Sadama Huseina i okonèanja neprijateljstava. Tim povodom državni sekretar Kolin Pauel je izjavio:

”Nestrpljivi smo da delujemo brzo pošto se dan oslobodjenja približava. Želimo prelaznu vlast koja bi predstavljala sve grupe koje imaju interesa u buduænosti Iraka,“ rekao je Kolin Pauel. Buduænost Iraka biæe glavna tema razgovora predsednika Buša sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, kada se iduæe nedelje budu sastali u Belfastu, u Severnoj Irskoj.

XS
SM
MD
LG