Linkovi

Iraèki predsednik Sadam Husein se  pojavio na televiziji - 2003-04-04


Iraèki predsednik Sadam Husein se pojavio na televiziji, apelujuæi na Iraèane da budu jaki kako bi pobedili koalicione snage. Kao što iz Kaira izveštava dopisnica Glasa Amerike Tatjana Anderson, Sadamov govor pada neposredno pošto je jedan iraèki funkcioner upozorio da æe koalicione snage biti predmet nekonvencionalnih napada: Sadam je obeæao iraèkom narodu pobedu, rekavši da dostojanstvo pripada njima. On je takodje rekao da bi Iraèani trebalo da upotrebe svo moguæe oružje koje imaju da bi porazili koalicione snage.

Sadam je rekao svojim sunarodnicima da su oni veliki narod. On je istakao da su muškarci u iraèkim oružanim snagama jaki i da je Iraèanima dat zadatak da povedu ”Džihad“ ili sveti rat protiv invazionih snaga.

Nije jasno da li je ovaj govor išao uživo ili je snimljen ranije. Medjutim, u govoru je pomenut dogadjaj koji se odigrao prošle nedelje, odnosno obaranje amerièkog helikoptera tipa Apaè. Juèe su amerièki funkcioneri saopštili da veruju da su sve emisije sa iraèkim liderom koje su emitovane nakon poèetka rata snimljene pre poèetka sukoba. Medjutim, danas, amerièki funkcioneri su istakli da pominjanje incidenta sa helikopterom sugeriše da je govor snimljen nakon vazdušnog napada koalicionih snaga, 20 marta, na Sadamov bunker u Bagdadu. Neposredno pre govora iraèkog lidera, ministar informisanja, Mohamed Said al Sahaf je održao konferenciju za štampu u kojoj je upozorio da æe koalicione snage biti suoèene sa, kako je rekao, nekonvencionalnim napadima na medjunarodnom aerodromu Sadam, nad kojim su koalicione snage preuzele kontrolu danas prekrstivši ga u Medjunarodni aerodrom Bagdad. Gospodin Sahaf je rekao da Irak neæe koristiti hemijsko i biološko oružje. Medjutim, on je rekao da æe uèiniti nešto što æe biti, kako se izrazio, veliki primer za koalicione snage.

XS
SM
MD
LG