Linkovi

Sastanak predsednika Buša i premijera Blera - 2003-04-04


Dopisnik Glasa Amerike Skot Strns izveštava da æe njih dvojica diskutovati o ratu u Iraku i nastojanjima da se okonèa nasilje u Severnoj Irskoj: Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer kaže da æe sastanak u blizini Belfasta biti pre svega usredsredjen na sukob u Iraku.

”Oni æe razgovarati o statusu tekuæe vojne operacije. Takodje æe biti reèi o dostavi humanitarne pomoæi i obnovi, kao i o ulozi Ujedinjenih nacija“.

Premijer Bler se zalaže za aktivnu ulogu Ujedinjenih nacija u posleratnom Iraku. Bela kuæa saopštava da æe svetska organizacija igrati ulogu, ali da æe ta uloga biti prvenstveno humanitarna. Americcki predsednik i britanski premijer æe se sastati sa severnoirskim politièkim liderima u cilju diskusija o mirovnom procesu pred godišnjicu sporazuma postignutog na veliki petak 1998 godine, koji je doveo do podele vlasti izmedju katolika i protestanata. Ari Flajšer je istakao da æe dvojica lidera takodje razgovarati o takozvanoj ”mapi“ za bliskoistoèni mir, koja bi postavila rokove za podelu vlasti izmedju Izraelaca i Palestinaca sa ciljem da se uspostavi zasebna palestinska država.

XS
SM
MD
LG