Linkovi

Stopa nezaposlenosti u SAD ostala je prošlog meseca nepromenjena - 5,8 odsto, mada je došlo da znaèajnog gubitka radnih mesta - 2003-04-04


Glavni ekonomista u èikaškoj banci “One”, Dajen Svonk, izjavila je da izveštaj o nezaposlenosti nije sasvim jasan. U njemu se ukazuje na gubitak 108 hiljada radnih mesta, što je daleko manje od 350 hiljada izgubljenih u februaru ove godine. Svonk kaže da postoje drugi pozitivni elementi u izveštaju.

“Svakako da je dalje pozivanje rezervista zbog rata u Iraku komplikovalo podatke. Uprkos tome, broj radnih sati se poveæao, primanja su dosta dobra, a stopa nezaposlenosti je nepromenjena. ”

Analitièari kažu da je za utvrdjivanje privrednog statusa zemlje važan ishod rata u Iraku. Ukoliko rat bude kratak i cene nafte opadnu, to bi moglo da podstakne privredu i potrošaèko poverenje, što bi dovelo do naglog ekonomskog porasta. Svonk kaže da æe, mada je ekonomija sada stagnantna, najverovatnije u drugoj polovine ove godine doæi do poveæanja ekonomskih aktivnosti za oko tri i po odsto godišnje.

“Ne treba se previše uzbudjivati u vezi sa time, ali je sadašnje stanje daleko bolje u poredjenju sa dosadašnjom situacijom. A daleko je bolje i od situacije koju smo imali nakon rata u Persijskom zalivu, poèetkom 90-tih. Znate, ljudi gledaju na to pitanje u crno-beloj verziji, u smislu uspeha ili propasti. Ali to nije ni jedno ni drugo. ”

Medjunarodni monetarni fond æe iduæe nedelje izdati revidiranu prognozu amerièke i svetske privrede. Iduæeg petka, ministri finansija i šefovi Centralnih banaka glavnih ekonomskih sila sastaæe se u Vašingtonu radi razgovora o globalnim ekonomskim pitanjima.

XS
SM
MD
LG