Linkovi

Amerièke snage osvajaju bagdadski medjunarodni aerodrom - 2003-04-04


Amerièke prethodnice su sada na domak južnih bagdadskih predgradja i pripremaju se da zauzmu važan put koji vodi ka gradu. Sa njima je dopisnica Glasa Amerike Ališa Ru:

”Doprli su do predgradja Bagdada i zauzeli jednu važnu raskrsnicu u južnom delu grada. Tu se ukrštaju autoput broj jedan i autoput broj devet. To je znaèajna raskrsnica od koje put vodi pravo u centar grada.“

Ališa Ru kaže da je najmanje jedan amerièki i mnogo iraèkih vojnika poginulo, dok se kolona amerièkih tenkova i oklopnih vozila pod iraèkom artiljerijskom vatrom probijala ka bagdadskom medjunarodnom aerodromu:

”Sada rade na obezbedjivanju aerodroma. Posle toga æe, kako veruju, sprovesti neku vrstu operacije èišæenja, kroz narednih nekoliko sati kako bi do kraja jutra aerodrom biti potpuno bezbedan.“

Osvajanje aerodroma omoguæiæe da se sveže saveznièke snage i oprema avionima dopremaju bliže liniji fronta, što æe u velikoj meri smanjiti pritisak na postojeæe linije snabdevanja, koje se sada protežu sve do Kuvajta i koje su izložene napadima iraèkih paravojnih snaga. Juèe, u bazi Kamp Ležun, u Severnoj Karolini, predsednik Buš je izjavio da se obruè oko Bagdada steže:

”Ako smo veæ prešli na stotine milja, sada æemo preæi i poslednjih 200 jardi,“ rekao je Buš. Medjutim, iraèki ministar informisanja Mohamed Said al-Sahaf, demantovao je da su koalicione snage blizu Bagdada:

”One nisu èak ni na sto milja ili koliko bilo. One nisu nigde. To je iluzija,“ rekao je al-Sahaf.

Juèerašnji, drugi uzastopni dan brzog prodora ka Bagdadu, ponovo je izazvao nedoumicu medju komandantima koalicije o tome zašto jedinice Republikanske garde Sadama Huseina ne pružaju veæi otpor. General Vinsent Bruks, iz amerièke Centralne komande, nije bio siguran da li iraèke snage jednostavno beže, menjaju položaje ili više ne primaju naredjenja u vezi sa borbama:

”Ne znamo ko komanduje. Mislim da ni iraèki narod ne zna ko komanduje. A imamo indikacije da i iraèke snage ne znaju ko im komanduje,“ rekao je general Bruks.

Prošle noæi, prvi put od poèetka rata, Bagdad je bio u mraku. Amerièki vojni komandanti kažu da oni nisu napadali elektriènu mrežu prestonice, dok iraèka strana nije ponudila nikakvo objašnjenje, što možda nagoveštava da su iraèke vlasti iskljuèile struju. Kratko vreme po nestanku struje amerièka Centralna komanda, u Kataru, saopštila je da ima razloga da veruje da bi iraèka vojska mogla uskoro da bombarduje nekoliko šiitskih naselja u Bagdadu, a zatim da baci krivicu na amerièke vazdušne napade. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld ponovo je pozvao najviše iraèke oficire da ne izvršavaju naredjenja Sadama Huseina:

”Moram da kažem da, s obzirom na ponašanje iraèkog režima, sve više izgleda da Irak gubi prave vojnike i sve što æe uskoro ostati biæe ratni zloèinci.“ rekao je Ramsfeld.

Tokom noæi, talasi saveznièkih aviona nastavili su da napadaju ciljeve u Bagdadu, a kako je jedan od stranih dopisnika u gradu izvestio, tokom jutra èulo se možda i stotinu eksplozija. Prema izveštajima, teških vazdušnih napada bilo je i u Basri, kao i duž iraèkih linija fronta, na severu zemlje, gde se na terenu nalazi mnogo manje koalicionih vojnika.

XS
SM
MD
LG