Linkovi

Britanski zvaniènici tvrde da su britanske snage zauzele kljuèna predgraða Basre na jugu Iraka - 2003-04-03


Britanski zvaniènici tvrde da su britanske snage zauzele kljuèna predgraða Basre na jugu Iraka, a da stièu sve veæu podršku iraèkih civila dok nastoje da preuzmu kontrolu nad gradom. Iz Londona izveštava dopisnik Glasa Amerike, El Pesin. Sekretar za odbranu Džefri Hun rekao je u parlamentu da britanske snage konsoliduju svoje položaje oko Basre, ali da ne žure da preuzmu kontrolu nad èitavim gradom:

“Glavna predgraða Basre su zauzeta. Napredovaæemo ka centru gradu po našem nahoðenju”.

Hun je takoðe saopštio da snage koalicije postojano ostvaruju svoje vojne ciljeve u Iraku, ukljuèujuæi Basru i Bagdad, ali je napomenuo da ne treba potceniti teškoæe predstojeæeg zadatka niti koliko æe to dugo trajati. Hun je ujedno naveo da snage koalicije drže oko 9,000 iraèkih ratnih zarobljenika. U štabu britanskih snaga u Kuvajtu, pukovnik Kris Vernon je saopštio da iraèki civili u Basri i okolini nastavljaju da pomažu koaliciji u cilju slabljenja kontrole trupa odanih Sadamu u tom gradu.

“Dan za danom -- ne želim da kažem kako -- jaèaju naše obaveštajni izvori u Basri. Dobijamo izuzetno dobre obaveštajne informacije. Iraèani nas obaveštavaju gde se održavaju sastanci partije Baas, i u roku od dva do tri sata toj mesto više ne postoji”.

Pukovnik Vernon je takoðe rekao da bi britansko napredovanje ka Basri bilo brže da snage koalicije ne vode raèuna da ne bude civilnih žrtava.

“Ogranièeni smo u voðenju rata zbog želje da svedemo na najmanju meru stradanje civila. Nebrojeno puta smo povukli trupe da ratne operacije ne bi ugrozile civile”.

Britanski sekretar za odbranu, Džefri Hun, optužio je iraèke snage da pucaju u civile koji pokušavaju da pobegnu iz Basre i drugih gradova. On nije želeo da pruži dokaze, ali je rekao da postoje obaveštajni podaci o ubistvu nekih britanskih vojnika, koji potkrepljuju prošlonedeljnu izjavu premijera Tonija Blera da su pogubljena najmanje dva britanska vojnika, zarobljena od strane iraèkih snaga. Hun je takoðe rekao da postoje dokazi da su iraèki vojnici poèinili ratne zloèine. Po njegovim reèima, nijednu od raketa koje su pogodile pijace u Bagdadu nisu ispalile koalicione snage, dodavši da je šef odbrane Bagdada smenjen i zbog toga što iraèke rakete padaju na grad, pri èemu stradaju civili.

XS
SM
MD
LG