Linkovi

Toni Bler: Iraèani treba što pre da preuzmu vlast - 2003-04-02


Premijer Bler je izneo u glavnim crtama kako bi Irak mogao da predje sa jednopartijskog sistema pod Sadamom Huseinom, na široku zasnovanu, demokratsku upravu. Bler je rekao parlamentu da æe odmah nakon pada Sadama Huseina, koalicija koju predvode SAD osnovati, kako se izrazio, de fakto administraciju u Iraku. Medjutim, on je rekao da oèekuje da æe rezolucija UN biti usvojena pre nego što se rat okonèa, i da æe se njome prihvatiti okvir za preobražaj Iraka u demokratsku zemlju.

“Treba što pre ukazati da Irakom neæe upravljati koalicija ili UN, veæ sami Iraèani. Iraèani bi trebalo da upravljaju svojom zemljom na osnovu široko zasnovane reprezentativne vlade, koja æe štititi ljudska prava i koja æe biti predana miru i stabilnosti u regionu. Sasvim sam siguran da je to ono što velika veæina Iraèana želi.”

Bleir je rekao da æe biti problema u smislu podrške UN tom planu, ali da veruje da nesuglasice mogu biti otklonjene uprkos oštrim podelama unutar Saveta bezbednosti UN u vezi sa ulaskom u rat protiv Iraka.

“Onog momenta kada konflikt bude okonèan, važno je imati rezoluciju UN, kojom bi se upravljalo novonastalom situacijom, da bi se obezbedila humanitarna pomoæ i podrška Iraku u posleratnom periodu. Biæe teškoæa pri prelasku na iraèku privremenu upravu, ali verujem da postoji jedan zajednièki cilj, bez obzira na razlike u gledištima - a to je da svi prihvataju ideju da nova uprava mora da ima podršku UN. ”

Pored toga, Bler je rekao da Sadam Husein ima planove da ošteti svetinje šiitskih muslimana u Karbali i Nadžafu i da za to okrivi koalicione snage.

“ Želim da naglasim pred parlamentom i pred širim arapskim i muslimanskim svetom , da èinimo sve što možemo da bi zaštitili svetinje i nadam se da ljudi shvataju da je Sadam spreman da koristi takvu taktiku, kao i ranije, što samo ukazuje na prirodu njegovog režima. ”

Premijer je takodje rekao da æe njegova vlada nastaviti da održava odnose sa Sirijom i Iranom , uprkos optužbama Vašingtona da se te zemlje mešaju u ratna nastojanja protiv Iraka. Blair je rekao da Britanije može da koristi svoj uticaj i promeni ponašanje Sirije i Irana.

XS
SM
MD
LG