Linkovi

Turska æe pomoæi napore koalicije u Iraku - 2003-04-02


Govoreæi na konferenciji za medije, zajedno sa turskim ministrom inostranih poslova, Pauel je odao priznanje Turskoj zbog njenog doprinosa ratrnim naporima koalicije:

”Razrešili smo sva nerašèišæenja pitanja u vezi sa transportom zaliha kroz Tursku za one jedinice koje tako sjajno obavljaju posao u severnom Iraku i tamošnju situaciju održavaju stabilnom.“

Amerièki državni sekretar je istakao da æe turska pomoæ biti usredsredjena na dostavljanje humanitarnih zaliha, kao i hrane i goriva za koalicione snage. Turski ministar inostranih poslova Abdula Gul rekao je da za sporazum sklopljen sa Sjedinjenim Državama nije potrebno odobrenje turskog parlamenta. Isti parlament je poèetkom marta odbacio zakonski predlog za odobravanje dolaska desetina hiljada amerièkih vojnika radi pripreme vojnih operacija protiv iraèkih snaga u severnom Iraku. U intervjuu za Glas Amerike turski ministar je istakao da nikakva borbena oprema neæe biti dostavljana preko turske teritorije i da za njen transport neæe biti korišæene turske baze. On je rekao da æe kroz Tursku biti dostavljani hrana i gorivo, koji æe biti kupovani u Turskoj i transportovani turskim kamionima. Tokom konferencije za štampu sekretar Pauel je ponovio amerièko gledište da za sada nema potrebe da turske trupe ulaze u severni Irak:

”Kao što svi znamo, Turska je zabrinuta zbog moguænosti da talas izbeglica pohrli ka njenoj granici, kao i zbog moguæih teroristièkih napada na Tursku ili proširivanje kontrole iz kurdskih podruèja ka jugu. U svakoj od ovih situacija mislim da smo bili u stanju da pokažemo našim turskim prijateljima da pažljivo pratimo razvoj stanja, da ga držimo pod kontrolom i da stoga, i ovom trenutku, nema potrebe za bilo kakvim pokretom turskih trupa preko granice.“

Kurdske grupe koje kontrolišu severni Irak oštro se protive turskoj vojnoj intervenciji, tvrdeæi da bi ona izazvala sliènu intervenciju susednog Irana. U prošlosti, Turska je pretila da æe poslati svoje snage u severni Irak kako bi spreèila iraèke Kurde da proglase nezavisnost od Bagdada ili uspostave kontrolu nad iraèkim nalazištima nafte u Kirkuku i Mosulu. Turska takodje kaže da bi njeni vojnici mogli da pomognu u spreèavanju masovnog pokreta kurdskih izbeglica prema turskim granicama. Ministar Gul je rekao za Glas Amerike da je od sekretara Pauela primio uveravanja da amerièke snage neæe dozvoliti takvu akciju iraèkih Kurda. Abdula Gul je dodao da je Turska rešena da svoje delovanje u severnom Iraku uskladjuje sa Sjedinjenim Državama, ali da zadržava pravo da po potrebi preduzme i neku jednostranu akciju.

O poseti amerièkog državnog sekretara Beogradu molimo vas pogledajte izveštaj našeg dopisnika.

XS
SM
MD
LG