Linkovi

Amerièka kompanija kupila Sartid - 2003-04-02


Direktori Ju-es stila su potpisali u utorak u Beogradu ugovor o jednoj od najkrupnijih investicija u Srbiji od pada Slobodana Miloševiæa, oktobra 2000. Amerièka kompanija je za 23 miliona dolara kupila bankrotiranu èelièanu Sartid, u Smederevu. Taj najveæi proizvodjaè èelika u Srbiji i Crnoj Gori prošle godine je pao pod steèaj, kada su tržišne reforme pokojnog premijera Zorana Ðinðiæa stupile na snagu. Prema ugovoru, Ju-es stil neæe otpustiti šest i po hiljada Sartidovih radnika, a uložiæe više od sto miliona dolara u rekonstrukciju postrojenja. Amerièka kompanija je takodje pristala da utroši milion i po dolara za promovisanje stranih ulaganja u Srbiju.

Analitièari kažu da je ovo dobra vest za vladu novog premijera Zorana Živkoviæa, koji obeæava da æe nastaviti da sprovodi tržišnu politiku svog ubijenog prethodnika. Ju-es stil sprovodi agresivnu politiku ekspanzije u Evropi, povezanu sa investicijama tog koncerna u moderan kompleks èelièana u istoènoj Slovaèkoj. Taj kompleks neprestano ostvaruje profit otkada ga je Ju-es stil kupio, pre dve godine.

Privreda Srbije ne pokazuje rezultate kakve su obeæavali tvorci vladine ekonomske politike. Za ovu godinu oèekuje se stopa rasta od dva i po posto umesto èetiri posto, koliko se ranije predvidjalo. Ali Srbija aktivno podstièe strana ulaganja i izražava nadu da æe krupne strane firme uèestvovati u skorašnjoj privatizaciji državne duvanske industrije, avio-transporta, državne naftne industrije i drugih firmi. Jedna madjarska kompanija planira lanac benzinskih pumpi duž glavnih puteva, a jedan amerièki proizvodjaè hrane namerava da uloži sredstva u fabriku za preradu voæa, nedaleko od Beograda.

XS
SM
MD
LG